Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
24. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

SANJA MODRIĆ Jandroković pljunuo, Plenković amenovao

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2018. u 12:46 2018-08-02T12:46:00+02:00

O rečenom Kalmeti, koji je sada počašćen mjestom u vrhu vladajuće partije, ne treba nikome pisati podsjetnike

Do sita smo se naplakali i naslavili pa nas evo natrag, kako i  mora biti, u tvrdi i prozaični život. A tu nas, kao kvrgava gromada pod kotačima, dočekuje naizgled sasvim nebitna i tehnička vijest da je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković imenovao Božidara Kalmetu za svoga pomoćnika, stranačkog gubernatora u sedam dalmatinskih i primorskih županija.

Da se za tili čas otrijeznimo iz slatkog pijanstva pozitive, koju smo kao nacija besplatno zgrnuli povodom Vatrenih i Oliverovog mita, pobrinuo se političar formacijski najvišeg ranga, aktualni predsjednik Sabora i glavni tehnolog stranke koja drži Vladu. Fini smo? Pošteni? Igramo po pravilima? Vjeruj u ljubav? Idemo naprijed? Bit će dobro?

Aha. Dobro je zvučalo dok su trajala magnovenja.

O rečenom Kalmeti, koji je sada počašćen mjestom u vrhu vladajuće partije, ne treba nikome pisati podsjetnike. Znan je svima zamalo kao Mišo Kovač, samo iz drugog žanra. A u tu općepoznatost spada i pojedinost da zadarski politički pouzdanik Ivića Pašalića, pa Ive Sandera, pa Jadranke Kosor, pa Tomislava Karamarka, na svojim kršnim leđima nosi Kalelargom dvije aktivne optužnice državnih organa gonjenja.

Jedna je iz 2015. za aferu Remorker gdje mu se stavlja na teret da je, kao ministar u Sanaderovoj vladi, vodio operaciju izvlačenja novca iz državnih tvrtki Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste koje su bile u sklopu njegovog dirigentskog resora. U toj krimarabeski – koja se trpežljivim hrvatskim poreznim obveznicima sigurno slabo dopada – Kalmeta je, prema navodima optužnice, podijelio sa svojih 12 suradnika i suokrivljenika više od 15 milijuna kuna plus 850 tisuća eura.

Drugi maler zaskočio je novopostavljenu Jandrokovićevu desnu ruku iz DORH-a 2016. godine, i to za jednu sekvencu unutar Fimi medije. Ali tu je riječ samo o 612.000 kuna – pa nije to ni »tričavih« sto hiljada eura – to je kao ministar platio iz državnog proračuna za propagandni spot o vlastitim uspjesima koji čak nikad nije ni emitiran.

Na suđenju će se vidjeti koliko od toga će se moći i dokazati, ali dok presude nema, stvar je prosta ko pasulj. Kalmeta je snažno kompromitiran političar kakvog bi svaka normalna politika držala podalje od bilo kakvih dužnosti, svetkovina i časti. Kad je preuzeo kormilo u HDZ-u i u državi, Plenković ga je sklonio od bilo kakvih kandidatura i imenovanja i na tome mu se javno čestitalo.

No, kako ova ekspresna rehabilitacija dvostrukog optuženika za mažnjavanje ozbiljne love nije prošla bez predsjednika HDZ-a i premijera – jednoglasno i bez trzaja savjesti podržalo ju je i kompletno Predsjedništvo stranke pod Plenkovićevim vodstvom – šteta što se mora reći da je prvotno distanciranje od Kalmete ipak bio samo jeftini blef.

Plenković i Jandroković pljunuli su na bolja očekivanja javnosti, još nepribrane od emocionalnih epizoda što nam ih je ljetno nebo spustilo na vrelo tjeme. A posebno su uvrijedili poštene članove HDZ-a, koji sigurno, kao ni mi ostali, ne žele sumnjiva lica na visokim položajima.

I kojima je neugodno što je cijela njihova stranka još uvijek pod optužbom za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

Idemo dalje, dakle? Tako?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.