Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Pardon

video SANJA MODRIĆ Hvala, draga djevojčice

Elin Ersson
Elin Ersson
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2018. u 21:28 2018-07-26T21:28:00+02:00

Pet puta sam sinoć vrtjela na webu potresni video 22-godišnje studentice švedskog sveučilišta u Gothenburgu, koja je prije dva dana, sama samcata, spriječila deportaciju 52-godišnjeg migranta iz Afganistana natrag u njegovu zemlju.

Potražite taj filmić ako ne vjerujete da jedan čovjek može »promijeniti svijet« i ako smatrate da je u životu najvažnije ne stati na žulj moćnim silama, slijepo se podvrgavati zapečaćenim pravilima i smjernim, ovčjim očima gledati samo svoja posla. Zašto iz prve ruke ne biste saznali što je napravila ta mala, plavokosa djevojka prije nego sebi apatično ponovite da je pojedinačni javni protest protiv »višeg poretka« čista, blesava ludost. I prije nego što svom djetetu savjetujete da šuti, prilijepi se uz masu i nikad se ne zamjera jačima, ma koliki silnici bili.

Prvog dana vidjelo je njenu snimku već više od dva milijuna ljudi širom svijeta. Zahvaljuju joj se što im je pokazala kakvu snagu imaš kad slušaš svoju savjest i činiš ispravnu stvar.

Za one koji ne znaju o čemu je riječ u tom autentičnom, nerežiranom malom dokumentarcu, reći ću što se zapravo dogodilo.

Djevojka se zove Elin Ersson i snimala je mobitelom sama sebe u avionu Turkish Airwaysa koji je iz Gothenburga trebao poletjeti za Istanbul, a odatle u Kabul. Švedske vlasti u kabinu su dopratile i jednoga od azilanata koje protjeruju jer im ostanak u Švedskoj nije odobren. Erin i njeni kolege, studentski mirovni aktivisti, smatraju da je strašno slati bilo koga natrag u rat gdje stanovništvo strada danju i noću. Zato je kupila kartu i ušla u isti zrakoplov da se pobuni protiv takve politike i zauzme se na licu mjesta bar za jednog stvarnog čovjeka, premda ga i ne poznaje. Njen prosvjed bio je nenasilan i tehnički jednostavan: samo je odbila sjesti na svoje mjesto. Dok svi putnici ne sjednu, pilot ne smije poletjeti. A onda je u kameru objasnila zašto to čini.

»Želim utjecati na promjenu pravila u mojoj zemlji«, rekla je Elin. »Ona su odbojna. Nije u redu slati ljude u ratni pakao. Ako ovaj muškarac ostane u ovom avionu, najvjerojatnije će uskoro biti ubijen. Tražim da ga se vrati na švedsko tlo. Prije toga odbijam se pokoriti proceduri koja je propisana za uzlijetanje. Ne kršim zakon, u ovoj državi imamo pravo prosvjedovati. Činim ono što ja mogu da spasim ljudski život.«

Zbog zaštite privatnosti drugih putnika i osoblja, njih nema u kadrovima koje je snimila Elin, ali cijelo vrijeme čujemo njihove glasove, žamor i tonove stjuarda i zaštitara koji joj se obraćaju kako bi je nagovorili i ucijenili da prekine sa svojim protestom za koji, uostalom, može dobiti pola godine zatvora. Ostalo ćete vidjeti sami ako budete htjeli. Finale: Afganistanskog izbjeglicu puštaju da izađe iz aviona. Elin izazi nakon njega. Putnici joj plješću. Ona tiho plače.

Nema tu happy enda, doduše. Putnika za Kabul vlasti će vjerojatno deportirati natrag nekim drugim zrakoplovom. Elin je pobijedila samo za dan, dva ili tri. Ali ona je ovome svijetu, ovim otvrdlim ljudima, svima nama, svima koji okrećemo glavu jer nam je to komotnije, dala blagotvornu poduku o solidarnosti, hrabrosti i samilosti. Hvala, draga Elin, što si ustala. Da svi ustajemo kad treba, bio bi puno ljepši ovaj svijet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.