Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
26. veljače 2020.
PARDON Sanje Modrić

kolumna Plenković: Pobijediti ili poginuti?

Plenković: Pobijediti ili poginuti?
Plenković: Pobijediti ili poginuti?
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2018. u 22:22 2018-04-19T22:22:02+02:00

Nije nakon loma oko Istanbulske konvencije trebalo dugo čekati da se čuje kamo Plenković smjera dalje. Jedva tjedan dana od glasanja u Saboru, a već se »iz obaviještenog izvora« najavljuje ozbiljna rekonstrukcija Vlade i smjena Stiera i Kovača sa stranačkih dužnosti. Glasnik je, doduše, tražio da ostane anoniman, ali tekst u Jutarnjem pisala je Ivanka Toma, dobro je poznajem i znam da neće zavaravati javnost. Dakle, to je plan, a i logičan je.

Jer predsjednik HDZ-a zaigrao je veliku igru, dozlaboga opasnu. I sada svakako više nema natrag. Ili sa štitom, ili na njemu. A jasno je da ovo drugo ne bi volio i da će poduzeti sve što zna da mu se to ne dogodi.
Do sada ga se podbadalo da je kompromiser, udav, otezalo koje imenuje komisije da sam ne bi morao donositi odluke, diplomat debelih živaca koji dribla do besvijesti, ali na gol ne puca.
No, do Istanbulske konvencije nekako je sve ipak klapalo dok je ovo što sada ima – slika užasa. Trećina HDZ-ovaca u Saboru mu je okrenula leđa. Iz samog vrha stranke javno su ga minirali Stier, Kovač, Ivana Maletić i Vaso Brkić. Čak i među ministrima trebalo je gasiti vatru. Plenkovića su izdali i minijaturni koalicijski partneri, Hrast i Dodig. Čak i Bandićevi. Čak i dvojica HDZ-ovaca iz BiH. Blamaža gadnih razmjera. A kad se takva bura stušti odozgo, i dolje se u HDZ-u stabla svijaju.

U takvim neprijateljskim okolnostima, s tako rasklimanim autoritetom, ne se može voditi ni klub ptica pjevica, a kamoli stranku i državu.
Za Plenkovića koji je prije sve nastojao »dedramatizirati«, dramatika je trenutno takva da »anemični« ili mora jako stisnuti i pokazati se kao punokrvan političar, ili ga više neće biti. Ako sada ne pobijedi, poginut će. Kad je svima nama jasno da je tako, jasno je sigurno i njemu. Samo bi naivac pao na prozirnu foru njegovih oponenata koji su, svi kao jedan, zauzeli pozu da Istanbulska konvencija uopće nije prijelomna stvar i opet mu pred kamerama prisegnuli na vječnu vjernost.
Ako Stiera i Kovača ostavi na istaknutim položajima stranačkih tajnika za ideologiju i dijasporu, smijat će mu se cijeli svijet. Ako će mirno gledati kako oni koje je sam imenovao, ljudi iz njegove ekipe, kontriraju njegovoj politici, ode mu dođavola respekt i u članstvu, a i u javnosti. A još manje smije pustiti da se odmetnuti dio vodstva HDZ-a reorganizira u neki žilavi pokret otpora koji će samo čekati momenat za novi udarac.

To su za tehnologiju vlasti elementarne stvari. Kad jednom shvatiš da imaš zmiju u njedrima, ne računaj da će ostati sklupčana. Pa i nove uprave u kompanijama dovode sa sobom svoje ljude, one koji su im odani. Abeceda je to, bila i ostala. Dakle, informatori iz Plenkovićeve struje u HDZ-u vjerojatno točno predstavljaju elemente novog kursa. U stranci maknuti ovu dvojicu za primjer svima drugima, a Vladu skresati za nekoliko ministarstava da se dobije plus u javnosti. Izbori bi bili druga mogućnost da se predsjednik HDZ-a riješi raskalašene unutarnje opozcije, ali rizik takvog poteza je uvijek velik, a u sadašnjim trusnim uvjetima pogotovo.
Najgore je svakako ako Plenković ne poduzme ništa. Reforme u državi ionako stoje, a totalni raspad sistema u vladajućoj stranci stavlja ih definitivno ad acta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.