Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 35° 1
Sutra: 35° 35° 1
27. lipnja 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Kukanje u hotelu s pet zvjezdica

Prvi sabor hrvatskog liječništva, održano je u hotelu Lone u Rovinju, a organizirala ga je Hrvatska liječnička komora
Prvi sabor hrvatskog liječništva, održano je u hotelu Lone u Rovinju, a organizirala ga je Hrvatska liječnička komora
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2017. u 19:05 2017-12-05T19:05:21+01:00

Ako je informacija o troškovima rovinjskog kongresa Hrvatske liječničke komore kompletna, taj je dosta besplodni vikend ukupno koštao 1,3 milijuna kuna. Dio od 150.000 kuna namirio je iz svoje kase Hrvatski liječnički zbor, a zahtjev Komore da se isprse s mnogo više odbili su s obrazloženjem da vikendašenje u hiperskupom hotelu smatraju neumjesnim razbacivanjem novca. Pogotovo s obzirom na stanje u hrvatskom zdravstvu, s tom će se ocjenom složiti svatko pri zdravoj pameti

Ovog vikenda su se liječnici iz javnog zdravstva okupili da bi poslali poruku kako im je u Hrvatskoj neopisivo teško. Sijelo od petka do nedjelje, pretenciozno nazvano Prvim saborom hrvatskog liječništva, održano je u hotelu Lone u Rovinju, a organizirala ga je Hrvatska liječnička komora.

I zato danas svima postavljamo nagradno pitanje koje glasi: Kako je vodstvu Hrvatske liječničke komore – ceha čija je djelatnost momentalno u gubicima više od osam milijardi kuna – palo na pamet da nad svojim tegobnim položajem u državi nariče upravo u Loneu.

Pitanje je više nego umjesno s aspekta pristojnosti i socijalnog takta. Jer, rovinjski hotel Lone ovjenčan je s pet zvjezdica i jedan je od najelitnije opremljenih, pa time i najskupljih hotela u zemlji.

Dakle, dok se javnim sredstvima financirano zdravstvo davi u strahobalnim dugovima, a razina usluga srozava se do te mjere da se novac za liječenje djece oboljele od raznih smrtonosnih boleština mora očajnički skupljati od stanovništva u humanitarnim akcijama – liječnička komora vodi svoje članove u najluksuzniji hotel na Jadranu da tamo kukumavče nad samima sobom.

Da su bar raspravljali o tome kako bi se zdravstvo dalo racionalnije organizirati i presložiti i koje će pametne prijedloge u tom smislu struka uputiti ministru zdravstva. Ili kako bi javni medicinski servis mogao bolje biti na usluzi građanima. Ili zašto se u zdravstvu generiraju toliki dugovi, gdje novac curi i kako bi se minusi mogli smanjiti. Ili zašto je u Hrvatskoj smrtnost od bolesti krvožilnog sustava dvostruko veća od prosjeka EU-a, a smrtnost od raka pluća, dojke i debelog crijeva i dojenačka smrtnost među najvišima u EU-u. No, ništa od toga nismo čuli iz hotela s pet zvjezdica. Ali zato su novinarku HTV-a pompozno nagradili za »promicanje ugleda liječnika«.

Ako je informacija o troškovima rovinjskog kongresa Hrvatske liječničke komore kompletna, taj je dosta besplodni vikend ukupno koštao 1,3 milijuna kuna. Dio od 150.000 kuna namirio je iz svoje kase Hrvatski liječnički zbor, a zahtjev Komore da se isprse s mnogo više odbili su s obrazloženjem da vikendašenje u hiperskupom hotelu smatraju neumjesnim razbacivanjem novca. Pogotovo s obzirom na stanje u hrvatskom zdravstvu, s tom će se ocjenom složiti svatko pri zdravoj pameti.

I mnogim je liječnicima, kako čujem, zbog tog ludovanja neugodno. Nećemo ovdje zbrajati što se sve s tim parama moglo učiniti, a da ne bude besmisleno. No, recimo ipak da čak ni bogate farmaceutske kompanije ne smiju održavati svoje skupove u hotelima s pet zvjezdica, njihov etički kodeks dopušta najviše četiri. Pa valjda je i Komora onda mogla smanjiti apetite i okupiti se negdje gdje javnosti neće bosti oči.

Ali predsjedniku Hrvatske liječničke komore Trpimiru Goluži i njegovoj upravi nije se dobro zamjeriti, oni liječnicima potpisuju licence, članstvo Komore mora biti kuš. A pacijente, koji u prosjeku svaki mjesec za zdravstvo izdvajaju 15 posto od svojih plaća iliti 1.500 kuna, ionako nitko ništa ne pita.

Ministar financija Zdravko Marić jučer je pogodio što ljudi žele čuti najavljujući reformu zdravstva. Samo još da im je ne piše uprava Hrvatske liječničke komore.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka