Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
26. veljače 2020.
Komentar Roberta Franka

kolumna SDP-u fale Linić i Milanović

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2017. u 17:13 2017-08-11T17:13:00+02:00

Jadna je stranka o kojoj je glavna informacija u medijima da joj je bivši predsjednik mogući kandidat u utrci za Pantovčak. I to, zasad se nagađa, ne kao njen, već kao nestranački kandidat. A to onda ne isključuje mogućnost da će na predsjedničkim izborima socijaldemokratski brat na socijaldemokratskog brata. SDP-u skloni birači će, naime, po toj hipotezi morati donijeti tešku, donedavno nezamislivu odluku: ili će glasati za Milanovića, ili za nekog formalnog kandidata SDP-a. Ako SDP, uopće, dotad preživi i (p)ostane relevantan. Stranka je u rasulu. Javno neprepoznatljiva, eutanazirana, uškopljena, iznutra je razdirana sukobima i neslaganjima.

Prvi čovjek stranke ne emitira nikakav signal. Totalni muk s njegove strane, iako se situacije idealne za njegove reakcije nižu jedna za drugom. Svećenički prekriženih ruku predsjednik Bernardić izgleda bezopasno. Sadržaj šalabahtera u javnom mu se istupu prebrzo prazni. U rijetkim porukama javnosti služi se natuknicama, ne proizvodeći ništa posebno ozbiljno, upečatljivo i suvislo. Zbog takvog SDP-a i Bernardića HDZ-ov ministar Tolušić, koji malo bi pa malo ne bi vodio trgovinski rat sa zemljama regije, kroz svoju je prvu veliku aferu prošao politički neočešan. Poanta je da SDP o toj priči nije imao stav, nije se oglasio, kao ni u slučaju poreza na nekretnine.

Plenkovićev prijedlog srušio je duhoviti zajebant i bloger Krule, neuspješna prodavačica ćevapa u palačinkama Martina Županić sa svojim videouratkom i suosnivač Udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić. To su hrvatski antiporezni heroji. Oni su odradili posao Bernardića i SDP-a, jer se aktualni socijaldemokrati bave sobom, a ne državom, Vladom, vanjskom politikom i unutarnjim problemima, građanima, radnicima i seljacima, lošim poreznim prijedlozima ili raspravom u kojem pravcu razvijati turizam. Ovakav SDP kao i lider mu, bez okusa je, boje i mirisa. Stranka bez prepoznatljivog identiteta, poruke, ideje, (re)akcije, stava, mišljenja. O programu da se ne govori. Najava da će biti gotov za godinu dana nasmijala je dramaturga, teoretičara književnosti i pjesnika Vjerana Zuppu, neformalno prvo ime intelektualne ljevice.

Valjda u politici nema goreg nego kad te netko sklon tvojoj bazičnoj, u ovom slučaju lijevoj ideji, tako otvoreno kritizira kao što to radi Zuppa s Bernardićem i ovakvim SDP-om.

Dok se SDP neuspješno bavi sobom, njegov posao agresivno preuzimaju neke nove snage, udruge i pojedinci koji koristeći potencijale društvenih mreža postižu opipljive političke rezultate. Možda se birači SDP-a neće okrenuti takvima, no sigurno neće podržati ni ovakav SDP kojem nedostaju političari koji imaju probojnost i beskompromisnost Slavka Linića te provokaciju i bahatost Zorana Milanovića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.