Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
6. prosinca 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Neka Šeks inicira povjerenstvo za Mesića

Neka Šeks inicira povjerenstvo za Mesića
Neka Šeks inicira povjerenstvo za Mesića
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2017. u 16:28 2017-11-05T16:28:04+01:00

Vladimir Šeks nije, međutim, bio zadovoljan što je Mesić iznio notornu činjenicu da se bez odobrenja Franje Tuđmana i vrha HDZ-a tada nije mogla provesti niti jedna velika privatizacija

Stjepan Mesić svjedočio je pred istražnim povjerenstvom za Agrokor. Nije rekao ništa posebno novo, ali bio je to zanimljiv jednoiposatni povratak u tegobne devedesete godine.

Vladimir Šeks nije, međutim, bio zadovoljan što je Mesić iznio notornu činjenicu da se bez odobrenja Franje Tuđmana i vrha HDZ-a tada nije mogla provesti niti jedna velika privatizacija, pa je bivšeg predsjednika nazvao barunom Münchhausenom. Nije Šeks bio naročito inspiriran, znao je on Mesića uspoređivati s legendarnim lažljivcem i u vrijeme kad su se obojica još aktivno bavili politikom, a ne kao sada tek rekreativno. Mogao je Šeks puno efektnije zakucati Mesića i to na način da pozove saborske zastupnike da osnuju povjerenstvo koje bi istraživalo upravo njega. Da, dakle, Mesić ne bude svjedok nego predmet istrage. I to zato što je bio suradnik Službe državne sigurnosti. Tako barem Šeks tvrdi.

Prije desetak dana on je dao intervju tjedniku Globus iz kojeg su mediji razvlačili njegove kaotične ideje o izmjenama izbornog zakonodavstva. Kao da će se baš Šeksa pitati o tome. A bez praktično ikakvog odjeka ostalo je Šeksovo otkriće Mesićeve udbaške prošlosti. »Prije tri, četiri godine došao sam do dokaza da je Stipe Mesić bio suradnik Službe državne sigurnosti i to iz uvjerenja. Dobio sam brojne dokumente SDS-a u kojima on izvještava o mojim aktivnostima. Ta se suradnja svodila na njegove ocjene o političkim događajima i pojedinim ljudima i trajala je od 1956. do 1971. Služba ju je označila kao njegovu patriotsku aktivnost«, doslovno je rekao Šeks u tom razgovoru.

Mesić je, znači, deset godina bio predsjednik Republike, a za Udbu je, u slučaju da Šeks govori istinu, radio i dulje, čak 15 godina. Pritom ga nisu morali prisiljavati, kao svojedobno Šeksa, nego je Mesić navodno cinkao dragovoljno. Ova šokantna Šeksova priča u najmanju je ruku zaslužila istražno povjerenstvo. I sama pomisao da je hrvatski predsjednik u jednom razdoblju života bio suradnik komunističke političke policije izaziva mučninu.

Upitno je, naravno, bi li HDZ uopće pristao formirati povjerenstvo za Mesića, sve da ga Šeks i inicira. Ta stranka voli da je se smatra žestokom antikomunističkom, ali, budimo realni, ona to nikad nije bila. Među osnivačima HDZ-a sve je vrvjelo od bivših dužnosnika i doušnika OZNA-e, Udbe, SDS-a... Zato je HDZ i odbijao sporadične zahtjeve za lustraciju. Ne samo to nego su prije četiri godine spriječili rad povjerenstva koje je, na prijedlog premijera Zorana Milanovića, osnovano kako bi se ispitale sve okolnosti ubojstva Stjepana Đurekovića. Tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko busao se u antikomunistička prsa, ali u ovome nije htio sudjelovati. HDZ je od arhipelaga Udba uvijek bježao kao vrag od tamjana. Ali, ako Šeks misli ozbiljno neka svejedno pokuša nagovoriti Andreja Plenkovića na istražno povjerenstvo za Mesića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.