Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Koja je ovo država

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2018. u 16:06 2018-10-26T16:06:26+02:00

Uglavnom, Ivica Todorić se vraća kući, a Vinko Brešan već ima sinopsis za novi film. Odgovor na pitanje koja je ovo država, već odavno znamo, ali ćemo se u to morati još jednom uvjeriti za Todorićeva suđenja, baš kao što isti film gledamo na suđenjima Sanaderu, Bandiću, Vidoševiću... Ovo je njihova država i oni to znaju, pa i ne haju što im se to može dogoditi u sudnici u kojoj ne zapovijeda tamo neki Duncan Ouseley i ne vlada tamo neko britansko pravosuđe

Dok je Ivica Todorić nervozno iščekivao što će na Visokom sudu u Londonu o njegovoj sudbini odlučiti sudac Duncan Ouseley, u njegovom usvojenom domu, Kulmerovim dvorima, Vinko Brešan je predstavljao svoj najnoviji film, komediju apsurda »Koja je ovo država«.

Objašnjavajući zašto je za susret s novinarima, koji su naravno iskoristili priliku i nahrupili u kuriju, čiji je prvobitni vlasnik bio grof i istaknuti apstraktni slikar Ferdinand Kulmer, odabrao nekadašnju rezidenciju Ivice Todorića, luksuzno zdanje koje sada iznajmljuje njegova kći Iva Balent, redatelj je pojasnio:

– Tražili smo što su to danas apsurdi u Hrvatskoj i to je bilo neiscrpno vrelo, no kada smo tražili mjesto za press konferenciju, postavili smo si pitanje gdje je taj apsurd i gdje on može najviše doći do izražaja, pa smo zaključili da je to upravo ovdje danas, u ovoj prostoriji.

Točno je Brešan locirao ishodišnu točku apsurda svih apsurda u, od jugoslavenskih komunista oteti plemićki posjed koji su pola stoljeća kasnije hrvatski kapitalisti jednakopravno pretvorili u svoju prćiju.

Najprije u hotel, koji nikada nije primio niti jednog gosta, a onda, uz malu pomoć Milana Bandića, i u obiteljski dom, iako su Šestine poprilično daleko od Zmijavaca, rodnog mjesta Todorićevih.

Možda bi ovaj teatar ili, bolje rečeno, film apsurda bio potpun da su kamere bile istodobno uključene u hrvatskom dvorcu i engleskoj sudnici te da putem videolinka brojna publika ima mogućnost paralelno pratiti što se zbiva i kakva atmosfera vlada tamo gdje Todorići stoluju.

Naslov »Koja je ovo država« dobio bi svoj puni smisao i u prijevodu na engleski u trenutku kada je sudac Duncan Ouseley objavio da će Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj, što Brešanu širom otvara vrata za nastavak priče u još jednoj kinouspješnici.

Glavni lik, Ivica Todorić, ostaje isti, mijenja se samo mjesto radnje. Umjesto Londona to je sada Zagreb, a život se više ne odvija u otmjenom Kensingtonu, već u nešto skučenijem Remetincu.

U skladu s tim i interijeri su nešto drugačiji, baš kao i ekipa za druženje i igranje karata. Nakon ovog Brešanovog marketinškog pogotka, ni Kulmerovi dvori nemaju alternativu za neku buduću konferenciju za novinare, a možda, zašto ne, i za svečanu premijernu projekciju. Naslov »Koja je ovo država« ne treba mijenjati, samo, redoslijeda radi, valja dodati drugi dio. Još jedan, i eto ti »Kuma«.

Uglavnom, Ivica Todorić se vraća kući, a Vinko Brešan već ima sinopsis za novi film. Odgovor na pitanje koja je ovo država, već odavno znamo, ali ćemo se u to morati još jednom uvjeriti za Todorićeva suđenja, baš kao što isti film gledamo na suđenjima Sanaderu, Bandiću, Vidoševiću... Ovo je njihova država i oni to znaju, pa i ne haju što im se to može dogoditi u sudnici u kojoj ne zapovijeda tamo neki Duncan Ouseley i ne vlada tamo neko britansko pravosuđe. Oni u tamnici mogu završiti, baš kao i Brešanov junak, samo ako se sami zaključaju u zatvorsku ćeliju.

I to je taj apsurd koji samo na filmu može biti komičan. U stvarnosti ovo je država koja ne postoji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.