Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ In memoriam: brodogradnja

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2019. u 17:57 2019-03-22T17:57:59+01:00

Malo će biti ucviljenih na tom skorom pokopu Njegovog Veličanstva Broda, a kad se i posljednji plavi trliš otputi u ropotarnicu povijesti, tajkunski bal vampira može početi. Nakon što su krv isisali iz svega što su generacije stvarale, napokon je pao i posljednji div koji im je stajao na putu

Zavarene kapije pulskog škvera i više su od simbolike zabijanja posljednjih čavala u lijes hrvatske brodogradnje. Ono što je u Rijeci i Puli započelo kao prosperitetna proizvodnja još u 19. stoljeću, pa preraslo u modernu industriju cijelog 20., 2019. godine klinički je mrtvo i samo se čeka mrtvozornik da proglasi smrt. Ovog 3. svibnja, na 71. rođendan »3. maja«, mogli bismo, da sve bude u skladu s numerologijom, održati karmine.

Takav rasplet kao da svi priželjkuju. Država nesposobna nositi se s krizom i sačuvati svoje vlasništvo toliko se zaplela u laži, obmane i spinove da jedva čeka upokojiti neželjeni plod utrobe svoje. Domaćim političarima s navoza klizi slava lokalpatriota koji su spremni poginuti za svoj kraj, samo ih u tome sprečavaju zločesti momci i cure iz Zagreba.

Tzv. menadžment svoje plaće, bonuse i privilegije uspješno je naplatio, pa, osiguravši doživotno osobnu egzistenciju, može mirno čekati neku novu ponudu za neko upražnjeno direktorsko mjesto. Radnici, koji su naivno vjerovali datim obećanjima kako će sve biti u redu, očajnički čekaju svoje plaće, ostali su namagarčeni kao jedine žrtve ovog igrokaza.

Ni njima ovo sramoćenje, da obitelji prehranjuju donacijama sugrađana jer ne mogu živjeti od svog rada, više ne treba. Za potrebe scenarija još će neko vrijeme trajati prepucavanja čija je vlada i koji je ministar više zaribao i dublje gurnuo brodogradnju u propast, ali cilj dugotrajnog iscrpljivanja i stroj za maglu postigli su svoj cilj. Kad ne znaš od čega pacijent boluje i kako ga liječiti, najbolje ga je eutanazirati.

Doduše, tako se ponašaju loši gospodari i slučajne države, ali koga briga kada onima na vlasti neće ni dlaka s glave pasti. Štoviše, njihovi miljenici i prijatelji državni novac puno lakše dobivaju i na njemu dobro profitiraju, malo se provozaju, odu na ručak ili utakmicu, i to je to.

Nisu ni milijarde našeg kolektivnog novca namijenjene brodogradnji odlepršale u vjetar ili potonule za jedne nevere. To što nikoga nije briga gdje je cijelo bogatstvo završilo, to što »institucije sistema« ne rade svoj posao, to što DORH i policija unatoč javno iznesenim sumnjama ništa ne poduzimaju da uđu u trag novcu poreznih obveznika, samo je dokaz da je u cijeloj priči oko likvidacije škverova glavni motiv bila pljačka.

I to ona organizirana. Zločinački poduhvat koji će biti stavljen ad acta nakon što radnici Uljanika i »3. maja« zavare preostale kapije još jedne kasele tranzicijski ubijene industrije.

Malo će biti ucviljenih na tom skorom pokopu Njegovog Veličanstva Broda, a kad se i posljednji plavi trliš otputi u ropotarnicu povijesti, tajkunski bal vampira može početi. Nakon što su krv isisali iz svega što su generacije stvarale, napokon je pao i posljednji div koji im je stajao na putu.

Nestankom brodogradnje iz ove zemlje nestali su bez ispaljenog metka i posljednji radnici te je kapitalizam uspješno izbrisao i posljednje s od socijalizma u kojem je »3. maj« zapošljavao i sedam tisuća ljudi.

A ako već netko inzistira na tome da se ploviti mora, ostaje mu rijeka Aherontu. A Haronu je za Had dovoljna i lađa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.