Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 6
Sutra: 6° 6° 6
19. siječnja 2020.
Iza pozornice Branka PODGORNIKA

kolumna UŽASAVANJE ZBOG NAGOVJEŠTAJA MIROVNOG DOGOVORA Strah od mira i suradnje u svijetu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2018. u 22:01 2018-07-19T22:01:42+02:00

Brojne američke političare i medije zahvatilo je nezapamćeno užasavanje zbog nagovještaja »mirovnog dogovora« između Donalda Trumpa i Vladimira Putina na sastanku u Helsinkiju. Oni tvrde da je američki predsjednik traženjem zajedničkih točaka s ruskim predsjednikom, »neprijateljem SAD-a«, ugrozio nacionalne obrambene interese. Stječe se dojam kako bi kritičari bili daleko zadovoljniji da do tog povijesnog sastanka nije došlo i da je Trump umjesto toga Rusiji zaprijetio ratom i bacanjem na koljena.
Trump je kontroverzan političar, u to nema sumnje. No, pitanje je čime je susret s Putinom zaslužio takvu histeriju. Dvojica lidera izjavila su da »nema objektivnih razloga« za sukobe dviju zemalja koje, kažu, trebaju tražiti »zajedničke interese« te »surađivati« u rješavanju problema u svijetu.

Iako je sadržaj njihova razgovora uglavnom nepoznat, izvjesno je da su Trump i Putin tražili i mirovno rješenje za Siriju, kako bi bili zadovoljeni interesi sukobljenih zemalja na Bliskom istoku.
»Suradnja među zemljama ima potencijal spašavanja stotina tisuća ljudskih života«, upozorio je Trump. On je optužio bivše američke vlasti da su »budalasto i glupo« pogoršavale odnose s Moskvom, te je po stoti put zanijekao optužbe protivnika da je na izborima pobijedio zbog miješanja Rusije u američku izbornu kampanju. Svim tim stavovima, naravno, Trump je dirnuo u osinje gnijezdo.

MDF41445

Naime, susretom u Helsinkiju nezadovoljni su krugovi kojima su ugrožene pozicije nakon pobjede Trumpa na izborima 2016. godine. Ti su izbori označili početak dubokih promjena u američkoj unutarnjoj i vanjskoj politici, kojima mnogi političari iz obiju velikih stranaka pružaju strahoviti otpor, zajedno s pripadnicima »duboke države« iza scene. Oni vjeruju da je Trump slučajna pojava i ne žele prihvatiti novu političku realnost u SAD-u i svijetu.

Trumpovi protivnici ne mogu se pomiriti sa stvarnošću koju je američko Nacionalno obavještajno vijeće (NIC) utvrdilo još početkom 2017. – da dolazi »kraj američke dominacije nakon Hladnog rata«. Kako je istodobno rekao i Jeffrey Sachs sa sveučilišta Columbia, politika SAD-a bila je više od dva stoljeća ekspanzivna i zaokupljenja postizanjem dominacije, hegemonije u svijetu – ali su se njezini napori izjalovili. Rusija se ne želi pokoriti SAD-u, a u međuvremenu su izrasle velike sile poput Kine i Indije, bez kojih se ne može konstruktivno uređivati globalizirani, multipolarni svijet.
Budući da je američka moć dosegnula svoje povijesne granice, SAD se nalazi na raskrižju: ili će surađivati s Rusijom i ostalim velikim silama, ili će posegnuti za militarizmom i sukobima, kao odgovorom na frustracije zbog neuspjele hegemonije. Globalna suradnja, prema Sachsu, znači volju za postizanje sporazuma s ostalim zemljama, a ne samo da im se postavljaju jednostrani zahtjevi. A običaj SAD-a bio je naređivanje, a ne pravljenje kompromisa, što je slikovito opisao bivši predsjednik George W. Bush: »Ili ste s nama, ili ste protiv nas«.
Ta uloga »svjetskog policajca«, koju zagovara i Hillary Clinton, odvela je Ameriku u stvaranje gotovo 800 vojnih baza u svijetu za kontrolu ponašanja drugih zemlja, u rušenje stranih režima i u trošak od fantastičnih 7.000 milijardi dolara za vojne intervencije u Iraku, Libiji, Siriji u proteklih 15-ak godina. Rezultat svega toga bilo je širenje rata i kaosa u tim zemljama i gubitak ugleda SAD-a u svijetu. S druge strane, na domaćoj sceni Trump je otvorio pitanje opravdanosti američkog nasilnog izvoza »zapadne demokracije« u druge zemlje.
U tom sklopu Trump je otvorio novu povijesnu stranicu, u kojoj SAD želi promicati svoje interese u utakmici i suradnji s ostalim velikim silama, a ne pukim diktatom. Trump je već uspostavio blisku osobnu suradnju s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom, a sada to čini i s Vladimirom Putinom. To je jamstvo da svjetskog rata neće biti, jer između lidera najvećih vojnih sila postoje intenzivni kontakti iza scene, koji će to spriječiti. Međutim, oni koji se ne mogu pomiriti s novim, multipolarnim svijetom suradnje nastavit će praviti zaglušujuću medijsku buku, nametati ideološke podjele, izmišljati slučajeve kemijskog trovanja, slati ratoborne poruke i stvarati neprijatelje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.