Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
19. veljače 2020.
Međuzemlje

Komentar TIHOMIR PONOŠ Kako su Angela Merkel i Pamela Anderson upropastile HDZ

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. lipanj 2019. u 16:09 2019-06-02T16:09:51+02:00

Kada se neka druga ženska internacionalna zvijezda umiješa u domaću kampanju, a ta zvijezda doduše nije bila Playboyeva zečica (ali postoje njene golišave fotografije), onda to nije oblik specijalnog rata, onda je to savezništvo. Ta se zvijezda ne zove Pamela Anderson, zove se Angela Merkel

Prije dvadesetak godina Boris Novković i Severina otpjevali su u duetu pjesmu „Ko je kriv“. Pjevali su njih dvoje u refrenu „zar je važno ko je kriv/ dok me pitaš gdje si/ zar je važno ko je kriv/ kad se već sve to desi“. Ta je pjesma od nedjelje navečer i objave rezultata izbora za Europski parlament aktualna u HDZ-u. Doista, krivaca ima mnogo, ali teško ih je pronaći u samome HDZ-u. Tamo, izgleda, kad se već sve to desi, nitko nije kriv.

A desilo se to da je HDZ osvojio četiri mandata, dobio tek 22,7 posto glasova (što je njegov najlošiji rezultat na nacionalnim izborima, bilo parlamentarnim, bilo europarlamentarnim, u povijesti), desilo se i to da odgovornost za to snose mnogi, ali, čini se, nitko unutar HDZ-a, osim možda Milijana Brkića.

Razgrabljen »Crni labud«

Krivaca za loš rezultat HDZ-a je mnogo. Ankete su listom HDZ-u davale više od četiri mandata, barem pet, a neke, čak objavljene samo dva dana prije izbora, i šest mandata.

Već tokom noći pronađen je prvi krivac, a to je crni labud. Robert Kopal koji je u HDZ-u i užem krugu predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zadužen za štošta i koješta time je afirmirao tog crnog labuda. Jest, neki su rekli da je zapravo koristeći crnog labuda kao metaforu promašio, ali ne treba u tom labudu sve gledati crno. Afirmirajući u široj javnosti crnog labuda afirmirao je knjigu „Crni labud: utjecaj krajnje nevjerojatnog“ Nassima Nicholasa Taleba i time je povećao čitanost te knjige objavljene u hrvatskom prijevodu Naklade Jesenski i Turk prije deset godina. Knjižnice Grada Zagreba imaju ukupno 24 primjerka te knjige, u raznim područnim knjižnicama. Iz datuma do kojega knjige trebaju biti vraćene u te knjižnice jasno da je posljednjih dana, nakon izbora i Kopalove izjave, u knjižnice pohitalo i tu knjigu posudilo 12 ljudi.

Dakle, 50 posto Talebovih knjiga u Knjižnicama Grada Zagreba posuđeno je zahvaljujući Kopalovoj izjavi. Ima još nekoliko neposuđenih primjeraka u zagrebačkim knjižnicama. Požurite ljudi, mogao bi taj krivac za neuspjeh HDZ-a na izborima ubrzo biti čitalački razgrabljen.Nije crni labud jedini krivac za neuspjeh HDZ-a na izborima. Navodno je nešto o Crkvi kao uzročniku neuspjeha govorio i Vladimir Šeks, ali već sljedećega dana on je to demantirao.

Ne to da je spominjao Crkvu (katoličku, dakako), nego to da je o njoj govorio kao o instituciji koja se neprijateljski postavila prema HDZ-u. Odgovornost za neuspjeh HDZ-a snose i sindikati i to zato što su upravo u vrijeme kampanje tempirali svoju kampanju, onu referendumsku nazvanu „67 je previše“. Požalili su se u HDZ-u da je ta kampanja mogla biti i poslije izbora, ali, eto, sindikati organiziraju svoju kampanju kad njima paše i kada misle da će postići najbolji rezultat, a nisu im na prvom mjestu izborne nakane HDZ-a.

Problem je bio i u disperziji glasova, a to je doista ozbiljan problem. U demokratskom, višestranačkom poretku obično bude više stranaka, ljudi zaokružuju (i neodgovorno) raznorazne stranke, pa se glasovi na koncu disperziraju na više od jedne stranke. Nekome 22,7 posto glasova, a nekome i manje. Šef splitskog HDZ-a poimence je uspio pronaći osobu odgovornu za izborni podbačaj njegove vlastite stranke, a to je nitko drugi nego Pamela Anderson, svojedobno velika zvijezda „Baywatcha“ i Playboyevih naslovnica.

Ona se drznula podržati listu Možemo! (osvojila je čak 1,79 posto glasova), čak toliko da je dala intervju Novostima, a to internacionalno miješanje u europske izbore u Hrvatskoj nije ništa drugo nego, objasnio nam je Škorić, oblik specijalnog rata. Kada se neka druga ženska internacionalna zvijezda umiješa u domaću kampanju, a ta zvijezda doduše nije bila Playboyeva zečica (ali postoje njene golišave fotografije), onda to nije oblik specijalnog rata, onda je to savezništvo.

Ta se ženska internacionalna zvijezda ne zove Pamela Anderson, zove se Angela Merkel.

Kriza zajedničarenja

Odgovor na pitanje „tko je kriv“ tek je jedan problem HDZ-a. Drugi problem je onaj „Z“ u nazivu stranke, a to je zajednica. Zajedništvo, izgleda, baš i ne stanuje više na Trgu žrtava fašizma, u središnjici HDZajednice. Nezajednički su se tokom tjedna javno dokačili predsjednik zajednice i njegov zamjenik, Andrej Plenković i Milijan Brkić.

Predsjednik HDZ-a Plenković konstatirao je da svog zamjenika Brkića u predizbornoj kampanji baš i nije vidio. Nije se, eto, zamjenik predsjednika HDZ-a angažirao jer „ja ga nisam vidio u ovoj kampanji. Nije pridonio ništa što se toga tiče“.

Nije trebalo čekati dugo da zamjenik predsjednika Zajednice Milijan Brkić odgovori predsjedniku Zajednice Andreju Plenkoviću i poruči kako sve što ima reći uvijek i kaže, ali na stranačkim tijelima. Nikome ne namjerava slati odgovore, niti pitanja, putem medija, jer sve što ima kazati kaže „za stolom političke obitelji“. Ono što nismo čuli jest odgovor na pitanje koliko je zamjenik predsjednika, opterećen aferama, uopće bio željen u kampanji.

Tko će ga znati, možda bi on dao onih legendarnih sportskih 120 posto (od najviše mogućih 100 posto), samo da se to tražilo od njega.I dok je stranka kojoj je zajedništvo temelj u krizi zajedničarenja, stranka kojoj to nije temelj, a to je SDP, je u potrazi za očuvanjem zajedništva. Nakon neočekivanog izbornog rezultata, za kojega nisu ni krivi ni zaslužni, i osvajanja četiri mandata, socijaldemokrati pokušavaju pronaći novo zajedništvo kao novo stranačko ljepilo. Ali, ne lezi vraže. Tek što su pronašli zajedništvo navodno demonstrirano na europarlamentarim izborima prijeti im nova nesloga na predsjedničkim izborima.

Ne znaju kako bi odredili svoga predsjedničkog kandidata. Davorko Vidović zalaže se za varijantu predizbora, pa tko pobijedi u tom predizbornom kreševu neka on bude kandidat stranke na predsjedničkim izborima. Jasno je, iz vizure Vidovića, da je to antimilanović zahtjev, a jasno je, svakome tko zna politički misliti da bi provedba tog zahtjeva ponovno otvorila sve i dalje postojeće rane SDP-a.

Tko je za Zokija, tko je protiv njega, tko je za nekoga trećeg, tko nije ni za koga. Ono malo zajedništva koje su postigli prosuli bi u tili čas, ali ako se namjeravaju međusobno klati zbog toga tko će im biti predsjednički kandidat, samo naprijed. Samo neka nakon toga ne postavljaju pitanje „ko je kriv“.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.