Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Međuzemlje

kolumna KOMENTAR TIHOMIRA PONOŠA Pretjerano probuđena svijest

foto: Silvano Ježina
foto: Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2018. u 12:05 2018-11-22T12:05:06+01:00

 I činilo se da će sve biti dobro za sve, pa tako i za učenike iz Vukovara. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban ponudio je da će županija snositi trošak prijevoza, Klesarska škola iz Pučišća ponudila je dolazak na Brač, a tjedan dana kasnije Kačić Bartulović se suočila s Etičkim kodeksom i povjerenstvom. Obaviještena je da je istupila u javnosti bez suglasnosti ravnateljice.

Ne valja pretjerivati, ama baš ni u čemu, pa tako ni u revnosnom i savjesnom obavljanju posla i dužnosti, posebno kada se posao i dužnost obavljaju savjesno, u skladu s naputcima vlastite savjesti, a ne s načelima profesionalnog obavljanja posla. Savjesno i predano obavljanje posla može stvoriti žrtve, ma kako šteta mala bila. U kratkom smo roku obaviješteni o dva slučaja pretjeranog ispoljavanja savjesti u obavljanju posla i dužnosti.

Zaposlenica ljekarne na zagrebačkom Jordanovcu odbila je pacijentici dati kontracepcijske pilule pozvavši se pri tome (zapravo, prizvavši se) na savjest. Dubine u koje prodire savjest postaju, dakle, medicinski opasne. Znamo to otprije, znamo da neki liječnici, ginekolozi i medicinsko osoblje ulažu priziv savjesti i ne obavljaju pobačaje, ali savjest prizvana na zagrebačkom Jordanovcu donedavno u Hrvatskoj nije bila prizivana, dapače da nije riječ o stvarnom događaju, čovjek bi pomislio da se radi o kakvoj crnohumoreski iz prošlosti.

Pacijentica nije pretrpjela nikakvu štetu, slučaj je prijavila, vjerojatno se odšetala do druge ljekarne i riješila problem. No, što ako se ovakav voluntaristički priziv savjesti u ljekarnama proširi, pa još u malim mjestima u kojima je sljedeća ljekarna u desetak ili više kilometara udaljenom drugom mjestu, a lijek je hitno potreban? Što ako se pacijent ne može prošetati do neke druge, obližnje ljekarne i što ako mu to neizdavanje lijeka zbog priziva savjesti ugrozi zdravlje? Hoće li taj ljekarnik zbog priziva savjesti imati grižnju savjesti?

O drugom slučaju obaviješteni smo koncem prošloga tjedna. Doznali smo da je nastavnica Ekonomsko-birotehničke škole u Splitu Suzana Kačić Bartulović prijavljena etičkom povjerenstvu zbog banalne izjave, a prijavila ju je savjesna ravnateljica Neda Bartulin koja, točnosti radi, tvrdi da Kačić Bartulović nije prijavljena Etičkom povjerenstvu škole, nego je obaviještena da se treba ponašati u skladu s odredbama Etičkog kodeksa. Slučaj je Etički kodeks doveo do apsurda. Kačić Bartulović je koncem rujna reagirala na otvoreno pismo nastavnice Tehničke škole »Nikola Tesla« iz Vukovara kojim je ukazala na nepravde prema učenicima iz Vukovara. Naime, država snosi troškove putovanja učenicima svih osnovnih škola u Vukovar, a vukovarski učenici ne putuju. I doista, nije pravedno.

Na tu se nepravdu na Facebooku oglasila Kačić Bartulović i napisala: »Split vas čeka«. I činilo se da će sve biti dobro za sve, pa tako i za učenike iz Vukovara. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban ponudio je da će županija snositi trošak prijevoza, Klesarska škola iz Pučišća ponudila je dolazak na Brač, a tjedan dana kasnije Kačić Bartulović se suočila s Etičkim kodeksom i povjerenstvom. Obaviještena je da je istupila u javnosti bez suglasnosti ravnateljice, a to se, eto, ne smije. Istupati u javnosti bez dopuštenja ravnateljice nije etično. To je, naravno, glupost. Zabraniti prosvjetnom kadru javno istupanje je samo po sebi nonsens jer temelj rada prosvjetara su govorne nastavničke prakse. Istina, javnost im svakodnevno nije opća, nego učenici u razredu, ali i to je javnost. Nekoga lupati po glavi Etičkim kodeksom zbog toga što je poručio (odnosno poručila) »Split vas čeka« je pretjerivanje u savjesnom obnašanju dužnosti kombinirano s treniranjem strogoće.

Potpuno je nejasno zašto je prosvjetnom kadru stavljena brnjica za istupe u javnosti. Jasno je da oni svojim javnim istupima mogu povrijediti Etički kodeks, ali inzistiranje na formalnome (nije traženo prethodno dopuštenje da bi se nešto što ima veze s prosvjetom napisalo na Facebooku) zbog tek nagoviještene dobrodošlice Splita učenicima iz Vukovara je situacija koja već opasno zaziva Hannah Arendt i njenu tezu o banalnosti zla. A golemo zlo su u Drugom svjetskom ratu nanijeli, holokaust su stvorili, oni koji su se držali naredbi i propisa kao pijani plota, savjesno su obavljali svoj posao ne razmišljajući kakve su posljedice njihova djelovanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.