Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2n
Sutra: 8° 8° 2n
16. veljače 2020.
Na kraju krajeva

blog SINIŠA PAVIĆ Znanje je (ne)moć u svijetu prvašića

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2019. u 18:13 2019-09-08T18:13:17+02:00

Učiti djecu za život nije mogao svatko. Danas svi »mogu« iako sa 6000 kuna plaće ne mogu biti uzor nikome. Znaju klinci da ima poslova koji nose više, a s manje muke. Znaju da postoje prečaci

Malena princeza Charlotte danas je krenula u prvi razred, a do škole su nju i njenog brata princa Georgea otpratili mama i tata. Kate Middleton je za tu prigodu obukla prekrasnu cvjetnu haljinu s potpisom Michaela Korsa koju je, kako prenosi The Sun, nosila i na probnoj večeri za vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle.

Midi haljina laskavog kroja s dubokim V-izrezom i gumbima naglasila je njezinu vitku figuru, a Kate joj je dodala i kožni crni remen u struku te je iskombinirala s modrim salonkama. Osim stajlingom, oduševila nas je i novom frizurom. Uoči jeseni vojvotkinja je odlučila malo skratiti kosu i posvijetliti je medenoplavim pramenovima, što je donijelo pravo osvježenje njezinom izgledu. Sigurni smo da nitko nije imao ljepšu pratnju za prvi dan škole od Charlotte i Georgea!

Malena mamina i tatina princeza L.P. (podaci poznati redakciji op.a.) u ponedjeljak će krenuti u prvi razred osnovne škole. Do škole će je otpratiti mama i tata, ako se ne dogodi da netko, svim dogovorima usprkos, ne mora ipak na posao. Mama će za tu prigodu iz ormara izvaditi prvo na šta naleti sva snervana od nove runde stresa, a tata će na mamin užas i opet uskočiti u one traperice koje su na bedrima otanjale do pucanja.

Ali, obećao je da će se obrijati što je samo po sebi svjetsko čudo i dokaz da je škola važna. Premda neće puno prebirati po ormaru, mami se možda i dogodi da odabere midi haljinu laskavog kroja s dubokim V-izrezom, makar teško da će ista imati gumbe koji naglašavaju bilo što, a kamo li figuru.

Nova frizura, s obzirom na sve troškove oko škole a i šire od obrazovanja, ne dolazi u obzir. Ali, zato je tatina kosa još mrvu pobijelila zadnje dane pa se za njega dade kazati kako je do škole otpratio svoju princezu nabacivši novi sjaj na svoje sve rjeđe vlasi.

Stoga, nema šanse da nitko nije imao, odnosno da neće imati, ljepše pratnje do škole od Charlotte i Georgea! Dična L.P., polaznica prvog razreda jedne sasvim obične osnovne škole hrvatske, imala je ako ne bolju i ljepšu ono jednako lijepu pratnju. Samo su bake falile!

Pače, za razliku od britanskih prvašića plavičaste krvi, naša je junakinja jamačno o školovanju, htjela ne htjela, počela posve intenzivno razmišljati i koji dan prije samog sjedanja u školske klupe.

Četvrtak recimo, Trg svetog Marka i nekoliko tisuća prosvjetara koji traže veću plaću. I traže je s pravom. Traže jer se s šest tisuća kuna i mali milijun godina staža ne može biti uzor nikome.

Nekada je bilo drugačije, barem što se društvenog statusa tiče, ma koliko smo se možda smijali seoskim navadama da najvažniji ljudi u selu budu liječnik, učitelj i pop. Nije to bilo bez vraga, jer izuzmemo li svećenika koji je bio na cijeni samo zato što jedini ima licencu da grijehe otpušta, iskazivalo se tu dužno poštovanje znanju.

Liječiti nije mogao bilo tko, niti je bilo Pernara da nas uči potrebi od cijepljenja. Učiti djecu za život nije mogao svatko. Danas svi »mogu« sve taman da onaj s 6000 kuna plaće ne može biti uzor nikome.

Slučajno ili ne pred štrajk su zdravstveni radnici. Ni oni više ne mogu biti uzor nikome. Jer, niti danas znanje garantira dobar život, niti im poslovi garantiraju dobru plaću. Znaju klinci da ima poslova koji nose više a s manje muke.

Znaju da postoje prečaci. Pa je na roditeljima da ih poduče kako krivo znaju, a sve u ime one narodne koja glumi da je vrijeme i običaji nisu pregazili i kaže – znanje je moć! Samo, kakvi su trendovi, kojim putem ih naputiti da idu!?

Na dan od svekolikog prosvjetarskog štrajka listali su mama i tata novine, da se inspiriraju. Piše tamo, recimo, da jedan župan kupuje limuzinu koja stoji 250.000 kuna.

Piše i da su poskupjeli čvarci i da sada kilo košta 160 kuna. Kilo čvaraka!?! Piše i da je Don Mariu lopov ukrao 26 skupih satova, jer što je crkvenjak bez hobija, a to može biti i sakupljanje skupih satova.

Piše nešto i o Ivici Todoriću, pa britanskom premijeru koji bi mogao zagorčati život i spomenutom princu i princezi, a onda i to da će radnici »3. maja« konačno dobiti plaću.

A piše i da će se Grad Zagreb kandidirati za zelenu prijestolnicu Europe. E to je vijest koja bi zbunila i prvašicu L.P. samo da joj daju čitati novine i slušati vijesti. Jer zna ona ovako mala kako samo psuju njeni kad se smeće kilavo odnosi, kad curi voda iz dotrajalih cijevi vodovodnih i kako se ljute zbog tamo nekoga Dubaia i Manhattana.

No, možda se baš tu negdje između grdih redaka krije recept uspješnosti, savjet koji djeci treba dati prije nego zakorače u svijet velikih. A savjet je da se najbolje za života praviti lud!

Kad ne odvoziš smeće, kandidiraj se za prijestolnicu čistoće. Kad te ulove s rukom u pekmezu reci jesam lopov sam. Kad otkriju da si mrzitelj svega drugačijeg priznaj da si fašist. Nema štete.

Tisak na dnevnoj bazi sugerira da je to recept za uspjeh, za snagu nadnaravnu Marvelovi, praviti se lud plus valjana stranačka iskaznica. U toj situaciji biti učitelj može samo mazohist neki.

U toj situaciji biti roditelj koji od učitelja traži stopostotnu posvećenost može samo krajnje sebičan čovjek. U toj situaciji poslati dijete u školu vjerujući da ga tamo čeka najljepše doba životu može samo slijep kraj zdravih očiju.

Ali, dajte vi nama info o princezi i princu, gdjekoju ekumensku poručicu ministrice Divjak i eto ti škole za život. Za koji život, za kakav život i za kakvu budućnost, kad ti ni vlastiti otac nije imao dovoljno pameti da isplete oko sebe mrežu satkanu tako da pokoljenjima osigura stanova, vozila i drugih čudesa!?

U tiskovinama među ostalima i vijest o tome kako je Damir Škaro uhićen zbog prijave za silovanje. Na potezu su, štono bi se reklo, institucije pravne države. Samo u svoj toj šumi vijesti o ovom slučaju bivšeg boksačkog prvaka i još uvijek HDZ-ova člana, i izjava predsjednika HAK-a Slavka Tušeka koji reče: »Žao mi je zbog svega, žao mi je te žene i što joj se to dogodilo, ali vjerujem da ona nije jedina.«

Bez obzira što će istraga utvrditi, tih par riječi je strašno. Stisnula se u toj rečenici sva bijeda ovog društva, svi strahovi, sva sebičnost, sva nevolja. Jer, ako se slutilo zašto se šutjelo i puštalo Škaru da se penje samo uzbrdo nakaradnom nam društvenom ljestvicom!?

Ako je zato što prijatelje na važnim i visokim pozicijama ima, onda je tu svakoj ‘školi’ kraj. Mi djeci što kreću u školu više i nemamo što reći, a bome ni profesorima, osim možda sretno onako kako se rudarima kazuje prije nego se spuste u mračna okna. Sretno i laku noć.

Ali, zablistati prvi dana škole, makar u ime nekih nježnih uspomena, još stignemo. Ako je Kate nabacila midi haljinu laskavog kroja s dubokim V-izrezom, bome će i mama. Jedino je nevaljano što prognoza kišno vrijeme zove na prvi dan škole i što se tata prijeti da će pred školom vikati da se u školu za život pod mus uvede gledanje trilogije filmske zvane »Kum«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.