Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
26. veljače 2020.
Na kraju krajeva

blog SINIŠA PAVIĆ Političar... je političar... je glumac

SINIŠA PAVIĆ Političar... je političar... je glumac
SINIŠA PAVIĆ Političar... je političar... je glumac
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2018. u 9:55 2018-11-04T09:55:20+01:00

Važna napomena! Samo jedan lik iz ove priče je izmišljen, samo jedan je junak dramske serije! Ostali su profesionalni političari

Novinar i političar, oba od formata, sjede u studiju. Novinar pita, političar odgovora, mada se katkad čini da vrijedi i obratno.

– Vi, dakle, iznosite neistine, znajući da će se naći određeni broj onih koji će više vjerovati u vašu neistinu nego u njezinu istinu - kaže novinar.

– Ne. Ja iznosim ono za što mislim da je istina, a o tome će odlučiti hrvatski narod, a ne vi. O tome što je istina, a što neistina, odlučuje hrvatski narod, a ne vi. Preciznije, ne više vi, ni vaše kolege – odgovara političar.

– Ne treba nam narod da bismo znali razlikovati istinu od laži – na to će novinar.

– O, treba nam, treba nam! Treba nam narod. Pitanje je trebate li nam vi koji mislite da sve znate i koji mislite da nam ne treba narod – veli političar.

– Bojim se da ste vi potpuno pogrešno shvatili kako funkcionira demokracija i koja je uloga medija u demokratskom i slobodnom društvu, a koja je uloga naroda – na to će novinar.

– Vi ste pogrešno shvatili da u demokraciji nije važan narod, nego ste važni vi i vama slični. I vi određujete što je istina, a što nije istina. S tim je gotovo. Sad narod, hrvatski narod, odlučuje o svemu. Vjerujte mi – ne da se političar uz važnu napomenu da će se obračunati sa svima koji sluđuju i zbunjuju hrvatski narod i onemogućuju ga da sam upravlja svojom sadašnjošću i budućnošću.

Nije studio već je gradsko groblje. Nije jedan novinar već ih je više. Jedan je političar. Pitaju ga za komentar oprosta dugova za režije do 10.000 kunabogatijim nekim građanima, poduzetnicima, generalima, nogometašima...

– Kao i svake godine sjetimo se najmilijih, posebice na Mirogoju, na memoriji Hrvatske pomirbe, ovdje smo svi isti, ovdje ćemo svima oprostiti – odgovora masi političar.

Novinari su uporni, oni bi konkretno nešto.

– Niste me čuli, pokoj vječni darujem gospodine, i mir i vama i njima, ništa danas o politici, nažalost, ili na sreću, ja mislim da je na sreću - tvrd je političar. Koji sat kasnije ipak je konkretniji. Osluhnuo je on što narod misli.

– Nećemo im otpisati dugove, pa neka nas tjeraju do Strasbourga! – žestok je političar. Ljut je, ojađen, odlučan, sve u isti čas.

– Pa to je cirkus! Ispada da više nisam Robin Hood, nego obrnuto. Da uzimam siromašnima i da dajem bogatima... Nema prostora za zaobilaženje zakona, moramo ga tumačiti na način na koji stoji, jer u suprotnom nam prijete tužbe. Sirotinji će biti dovoljno da potpišu da ne posjeduju ništa i dugovi će im se otpisati. Ali, ako treba, s ovim drugima ćemo na sud... Država je otpisala deset puta više para pa nikom ništa. I niti jedan poduzetnik. Samo u Zagrebu. Ali koliko ja poznam te ljude, oni će to platiti. Evo ja ću staviti veto na odluku, samo ne znam je li to po zakonu... Mi nikome još nismo ništa oprostili. Što ovi koji su zakon donijeli nisu uveli imovinski cenzus? Ne mogu ja silovati zakon. Ja ih, evo, pozivam da plate. Pa to je sramota. Tolike velike firme, a ne plaćaju režije... – rafalno je to riješio političar.

U Saboru novinari. Za govornicom političarka. Objašnjava zašto je iz jednog jata stranačkog ušla u drugi klub. Ne govori ona ništa o tome da je politika nekad poput nogometa, da drugo raditi ne znaš pa kad karijera krene nizbrdo moraš birati klubove za koje nikada nisi mislio/la igrati. Umjesto toga, kazuje otprilike ovo: »To je jedini klub koji okuplja nezavisne zastupnike. Ja i dalje ostajem nezavisna zastupnica. Djelovat će i dalje kao socijaldemokratkinja. Odlučila sam se na ovo zato jer je u Saboru vrlo teško djelovati kao pojedinac. Puno je lakše, ako uvjerite članove kluba u neku ideju, onda s tom idejom i prolaziti u Hrvatskom saboru... Svoje djelovanje nastavljam na socijaldemokratskim postulatima koje sam i sada zastupala... Podržavat ću samo one projekte koji idu u korist građana Republike Hrvatske...Računajte me u nezavisne zastupnike koji imaju svoje mišljenje«.

Njen ekspoze bio je dovoljan da se novinari rastrče naokolo, poglavito kada je kazala i to da ju je vođe stranke čiji je saborski klub u koji je prešla, počastio buketom cvijeća glede transfera.

– Nisam ja, to je vjerojatno moj protokol – »demantira« političar. Šef oporbe ima drugačije neko viđenje oko sveg na ovom svijetu, pa i oko tih oproštenih režija bogatima.

– Ova Vlada je pokazala da želi podignuti plaće samo bogatima i otpisati dugove samo bogatima, dok ministar Pavić umirovljenike naziva troškom, a Plenković poziva strane investitore jer je u Hrvatskoj jeftina radna snaga. Ovo je Vlada koja uzima od sirotinje da bi dala bogatima, što je najbolje pokazala proslava grupe Borg koja je odgovorna za kriminalne pretvorbe i privatizacije 90-ih za sve probleme koje ova zemlja ima – poručuje. Vlada. Borg. Agrokor. Knjiga. Najmudriji među nama, na promociji čuda zvanog »Slom ortačkog kapitalizma« progovara o o vremenima opisanim u knjizi.

– Ono što je važno da smo pokazali snagu u tom procesu i pokazali jedini cilj, a to je da nam je najvažniji bio opći interes hrvatske ekonomije, financija, naših poreznika i radnih mjesta i s te strane smo taj cilj postigli – zaključio je.

A ona, ona koja sve vidi i sve zna o knjizi, začudo, ne govori ništa, niti je na promociji bila. Nešto je nedavno ipak govorila, a da se ljudi tiče, nešto o propasti brodogradnje.

– Ono što me posebno zabrinjava, u ovom slučaju i općenito u svemu što se događa u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, je da o takvim strukturnim problemima saznamo u posljednji trenutak, kada je gotovo kasno učiniti bilo što i poduzeti bilo kakve mjere koje bi dovele do dugoročne stabilizacije restrukturacije i brodogradnje ili drugih tvrtki za koje nemamo podatke o poslovanju do krajnjeg časa – kazala je, dodavši da ne zna zašto je to tako i da se to čim prije mora mijenjati.

Važna napomena! Samo jedan lik iz ove priče je izmišljen, samo jedan je junak dramske serije! Ostali su profesionalni političari. Tko je glumac, a tko političar, tko uvjerljiv, a tko demagog, u koga je političkog erosa i ovisničke potrebe za fajtom, a u koga tek želje za pukim bivstvovanjem!? Koga bi da pobijedi na nekim skorim izborima pa da nas – opet – vodi u svijetlu budućnost!? – Svatko ima svoj stil i svatko odgovora za svoje poteze! – reče naša junakinja. Moj motiv je najbolji interes hrvatske države i hrvatskog naroda, koji će na kraju i odlučiti. Koliko god se to vama ne sviđalo – ističe političar, a glumac, a političar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.