Žalbeno vijeće presudilo

Presedanska odluka: Nizozemska ipak odgovorna za pokolj u Srebrenici!

Denis Romac

Nizozemske plave kacige, koje su u vrijeme masakra bile razmještene na području Srebrenice i bile zadužene za zaštitu stanovništva te enklave, izručile su muslimanske izbjeglice srpskim snagama



Nizozemski sud presudio je kako je Nizozemska odgovorna za smrt triju Bošnjaka u bošnjačkoj enklavi Srebrenica, za čiju je zaštitu bio zadužen upravo nizozemski bataljun UN-a.


Žalbeno vijeće suda u Den Haagu, kako prenosi BBC, naložilo je nizozemskoj vladi isplatu odštete obiteljima triju žrtava koje su pokrenule postupak protiv Nizozemske, nakon što je prvostupanjski sud 2008. godine odbacio njihovu tužbu. 


Obitelji triju Bošnjaka ubijenih u Srebrenici zahtijevale su da nizozemska država preuzme odgovornost za smrt njihovih bližnjih.




Prema navodima iz tužbe, nizozemske plave kacige, koje su u vrijeme masakra bile razmještene na području Srebrenice i bile zadužene za zaštitu stanovništva te enklave, izručile su muslimanske izbjeglice srpskim snagama, čime su prekršili nekoliko državnih i međunarodnih sporazuma i dogovora. 


Nizozemsku je tužila rodbina Rize Mustafića, koji je radio kao električar za nizozemski bataljun, kao i prevoditelj Hasan Nuhanović, koji je također radio za Nizozemce u Srebrenici, a koji je u masakru izgubio oca i brata.


U srebreničkom masakru srpska je vojska ubila više od osam tisuća Bošnjaka, a taj je pokolj – najveće krvoproliće na europskom tlu od Drugog svjetskog rata – UN-ov Međunarodni sud pravde u Haagu kvalificirao kao genocid.