Svečana sjednica u Kampusu na Trsatu

Riječko Sveučilište moderno, otvoreno razvoju i dobro vođeno

Andrej Petrak

Učinit ću sve što je u mojoj moći da propagiram vaše Sveučilište, a  vjerujem da ćete vi i dalje nastaviti raditi u istom smjeru te dati svoj  obol reformama koje nas čekaju, rekao je hrvatski predsjednik, čestitajući Dan Sveučilišta u Rijeci



RIJEKA  Sveučilište u Rijeci propulzivno je, moderno, otvoreno razvoju i dobro vođeno. S ponosom sam zato danas stavio kravatu koja  nosi vaše simbole, poručio je predsjednik Ivo Josipović gostujući na  svečanoj sjednici u povodu Dana riječkog Sveučilišta, po prvi put  održanoj u sveučilišnom Kampusu na Trsatu u novom objektu Filozofskog fakulteta. Ustvrdio je da činjenicu da je riječko Sveučilište okrenuto razvoju pokazuju ostvareni znanstveni i istraživački rezultati, ali i izgrađena infrastruktura, koja je usporediva s najboljim europskim  sveučilištima.



U sklopu svečanosti akademiku Elsu Kuljaniću dodijeljeno  je počasno zvanje i titula Professor emeritus, dok su redovitim profesorima koji su umirovljeni prošle godine, prof. dr. Ivanu Borasu i prof. dr.  Cvetanu Jardasu s Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Darku Gašparoviću s  Filozofskog fakulteta, prof. dr. Biserki Radošević-Stašić i prof. dr. Vesni  Golubović s Medicinskog fakulteta, te prof. dr. Vinki Uzelac s Učiteljskog fakulteta dodijeljene spomen-medalje i zahvalnice.



Po prvi put  dodijeljena je posebna zahvalnica za doprinos riječkom Sveučilištu u  2011. godini, i to Aljoši Brajdiću s Akademije primijenjenih umjetnosti  za izvedbu projekta kreiranja vizualnog identiteta Sveučilišta u Rijeci.




Ujedno su dodijeljene i potvrdnice profesorima koji su prošle godine  izabrani u zvanje redovitog profesora, a dobili su ih: Jasminka Rupčić,  Jagoda Ravlić-Gulan, Romana Jerković, Zlatko Trobonjača, Tomislav  Rukavina, Vesna Barac-Latas, Jelena Roganović, Alan Bosnar, Marija  Petković, Gordan Gulan, Igor Medica, Tanja Frančišković i Daniela Malnar s Medicinskog fakulteta, te profesori Filozofskog fakulteta: Elvio  Baccarini, Milan Nosić, Vladimir Takšić, Ivanka Živčić-Bećirević, Branka  Kalogjera, Nina Kudiš-Burić, Mladenka Tkalčić i Zvonimir Kolumbić. S  Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu potvrdnice su dobili Branka Berc Radišić, Mladen Črnjar i Branko Blažević, s Pravnog fakulteta Susan Šarčević, Miomir Matulović, Milovan Jovanović, Nada Bodiroga Vukobrat i Edita Čulinović-Herc, s Tehničkog fakulteta Marko  Čanadžija, Roberto Žigulić, Anica Trp, Dario Matika, Saša Zelenika, Zlatan Car, Senka Maćešić i Neven Lovrin, s Građevinskog fakulteta Nevenka Ožanić, s Ekonomskog fakulteta Dragoljub Stojanov i Marija  Kaštelan Mrak, s Učiteljskog fakulteta Aleksandra Pejčić, s Pomorskog  fakulteta Axel Luttenberger, Ivica Šegulja i Vinko Tomas, s Odjela za informatiku Marija Marinović, a s Odjela za biotehnologiju potvrdnice su  dobili: Andreja Moguš Milanković, Jasna Peter-Katalinić, Radan Spaventi, Stanimir Vuk-Pavlović, Sanja Kapitanović, Đuro Josić, Marijan  Ahel, Vesna Eraković Haber, Sonja Levanat i Kata Mejerski.



– Nadam se da ćete sljedeći rođendan dočekati s kompletno dovršenom infrastrukturom u Kampusu. U svojstvu predsjednika Republike učinit ću sve što je u mojoj moći da propagiram vaše Sveučilište, a  vjerujem da ćete vi i dalje nastaviti raditi u istom smjeru, te dati svoj  obol reformama koje nas čekaju. Ulaskom u Europsku uniju naš posao  neće biti dovršen, već nas čeka ozbiljna borba da zauzmemo svoje pozicije u velikoj obitelji europskih naroda, rekao je Josipović.


Veliki pomaci


Rektor prof. dr. Pero Lučin istaknuo je kako je Sveučilište u Rijeci tijekom prošle godine djelovalo u uvjetima ekonomske krize, koja se osjetila u otežanim mogućnostima razvoja sveučilišnih projekata.


– Razvoj hrvatskog društva i ekonomije nije moguć bez razvoja  sveučilišta. Sveučilišta su i dalje funkcionirala pod modelom državnog  upravljanja, koje je zajedno s raspodjelom financijskih sredstava, postalo kočnicom daljnjeg razvoja hrvatskih sveučilišta. Tijekom prošle godine zahuktala se rasprava o zakonskim promjenama, a smatram da  smo potrošili previše vremena za male pomake, istaknuo je rektor.


Lučin je zaključio kako je riječko Sveučilište unatoč svemu nabrojenom tijekom prošle godine ipak napravilo velik posao i velike pomake.


– Upisali smo ukupno 5.339 studenata na prvu godinu studija, a tijekom prošle godine diplomiralo je 4.666 studenata. Te brojke govore  nam da studiranje i dalje traje malo dulje nego što bi trebalo, ali još  uvijek u razumnom roku. Proveli smo opsežno istraživanje rezultata  primjene »Bolonje«, u koje je bilo uključeno više od 3.500 studenata. Istraživanje je pokazalo napredak, ali i određene nedostatke, a trenutno  dovršavamo izradu novog pravilnika kako bi što bolje udovoljili potrebama studenata. Trudimo se razviti koncept sveučilišta, koje svoje studente stavlja u središte pažnje, a to nam pokazuju i odgovori studenata  »bolonjaca« u istraživanju, kazao je Lučin.


Društvo znanja


Dodao je da riječko Sveučilište želi zauzeti svoju poziciju u međunarodnoj istraživačkoj areni, te se zato uključilo u projekt rangiranja europskih sveučilišta.


– Dobili smo priznanje Europske komisije HR Excellence in Research, čime smo dokazali da na pravilan način provodimo čarter i kodeks  za istraživače. Znanstveno-tehnologijski park tijekom 2010. godine u  potpunosti je stao na noge, a u njemu trenutno djeluje desetak tvrtki,  izniklih od ili povezanih sa Sveučilištem, koje daju pravu sliku društva  znanja. Nakon što smo proteklih godina krupnim koracima grabili naprijed u rankingu svjetskih sveučilišta, nadamo se da ćemo se u sljedećoj godini naći ispod tisućitog mjesta, a osobno, kao i moji suradnici,  vjerujem da nam pripada pozicija između 600. i 700. mjesta. Želimo  osigurati bolju zapošljivost svojih studenata, dovršiti reformu doktorskih studija, nastaviti provoditi našu strategiju, te dalje razvijati Kampus, što u prvom redu znači izgradnju objekata studentskog smještaja.  No, to ne znači da se moramo boriti samo za javna sredstva, već se moramo okrenuti i suradnji s privatnim sektorom, a i sami moramo biti  poduzetni, kazao je Lučin.



Titula studenta generacije pripala je Janji Kuharić s Medicinskog  fakulteta.


Po prvi put dodijeljene su rektorove nagrade za studenta volontera godine i studentski aktivizam, a titula studenta volontera godine pripala je Dorianu Celceru s Filozofskog fakulteta, dok su nagrade  za studentski aktivizam uručene Ivanu Roji s Tehničkog fakulteta i Igoru Salopeku s Medicinskog fakulteta. Ujedno su dodijeljene i rektorove  nagrade te stipendije najboljim studentima, a ovogodišnji dobitnici  rektorove nagrade uz studenta generacije su: Iva Santini s Akademije  primijenjenih umjetnosti, Martina Perušina s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sanjin Valčić s Pomorskog fakulteta, Ana Marija Sikirić s Ekonomskog fakulteta, Klaudija Lončarić s Odjela za fiziku, Vlatka Družinec s Učiteljskog fakulteta, Tea Arrigoni s  Tehničkog fakulteta, Tamara Crnko s Filozofskog fakulteta, Sara Ban s  Odjela za matematiku, Ema Kušen s Odjela za informatiku, Nino Mahmutović s Građevinskog fakulteta i Iva Parlov s Pravnog fakulteta. Dobitnici stipendija Sveučilišta u Rijeci su: Nikolina Belošević i Marin Trošelj s Filozofskog fakulteta, Igor Benić i Ivan Panić s Pomorskog  fakulteta, Ivana Blaškan i Klaudija Lončarić s Odjela za fiziku, Ivo Bujan  i Ema Kušen s Odjela za informatiku, Dolores Rajnović i Dražen Kurtin s Tehničkog fakulteta, Jelena Dorčić i Damir Marić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Barbara Francetić i Dina Kovačević s Odjela za matematiku, Tomislav Franković i Ivan Žigo s  Građevinskog fakulteta, Sonja Jurman i Bruna Tomšić s Akademije primijenjenih umjetnosti, Magda Mlacović Zrinski i Vera Tulić s Medicinskog fakulteta, Tihana Ogrizović i Antonija Vukelić s Ekonomskog fakulteta, te Iva Parlov i Ana Srok s Pravnog fakulteta.