Jubilarni susret osoba s invaliditetom

Petnaest godina morskih radosti i rehabilitacije u uvali Kostanj

Siniša Pucić

 Drugu godinu zaredom ova jedinstvena invalidska plaža dobitnik je Plave zastave za visoku kvalitetu, opremu i nadasve čisto more



RIJEKA  Petnaestu godinu u nizu na invalidskoj plaži Kostanj održan je susret osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske. Na plaži, smještenoj u uvali Kostanj, koja četvrt stoljeća predstavlja puno više od uživanja u suncu i moru za osobe s različitim tjelesnim oštećenjima, okupilo se njih oko 400 iz srodnih udruga na čelu s domaćinima, Društvom tjelesnih invalida grada Rijeke. Mnogima od njih je ovo jedna od rijetkih prilika da osjete blagodati mora, dok nekima predstavlja prvi susret s morem. 


 Povod ovog tradicionalnog okupljanja je međusobno druženje članova brojnih udruga, kojima su organizatori osim kupanja pripremili ručak i kulturno-umjetnički program. 


 – Radom plaže, prve u Hrvatskoj koja je prilagođena osobama s invaliditetom, a na kojoj su mnogobrojni sadržaji dostupni tijekom cijelog ljeta, želimo omogućiti osobama s invaliditetom da nesmetano uživaju u morskim radostima i sudjeluju u svim segmentima života zajednice, poručila je predsjednica riječkog Društva tjelesnih invalida Irene Ujčić-Rob. 




 Oduševljenju gostiju nije bilo kraja, a kako i ne bi kada je drugu godinu zaredom ova jedinstvena invalidska plaža dobitnik Plave zastave za visoku kvalitetu, opremu i nadasve čisto more. Svake je godine dotjeruju i sve je prilagođeno osobama s invaliditetom – podne površine izgrađene su na način da je onemogućeno klizanje, opremljena je rampom za ulazak u more, rukohvatima i plutajućom rampom u moru te sanitarnim čvorom i tuševima prilagođenim osobama s invaliditetom. Valja naglasiti da osim kupanja i sunčanja, ovaj način odmora za osobe s invaliditetom je i rehabilitacija.


 Zadovoljni jubilarnim susretom, kojim je i otvorena sezona kupanja na plaži Kostanj, bili su i domaćini, iza kojih stoji tri desetljeća predanog rada na dobrobit osoba s tjelesnim invaliditetom te okuplja više od 630 članova s područja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.