Riječki gradonačelnik o napadima za nenamjensko trošenje novca

Obersnel: Tvornica laži Jadranke Kosor radi u tri smjene

Damir Cupać

Riječki gradonačelnik javno je pozvao sve nadležne institucije da ispitaju dokumentaciju za gradnju bazenskog kompleksa i Centra Zamet



RIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel prozvao je premijerku Jadranku Kosor i njezine suradnike, komentirajući napade o nenamjenskom trošenju novca u Gradu Rijeci, kao djelatnike treće smjene tvornice laži.


– U toj tvornici laži glavna je tema Grad Rijeka. Pita se premijerka Kosor o nezakonitostima u Gradu Rijeci. Da pročita nalaz Državne revizije, umjesto što slijepo vjeruje onima koji joj daju krive informacije, sve bi joj bilo jasno.


Naime, u 261 jedinici lokalne i regionalne samouprave u kojima je obavljena revizija njih 247, a među njima i Rijeka, dobilo je uvjetno mišljenje revizora, 11 jedinica lokalne samouprave dobilo je bezuvjetno mišljenje, a njih tri nepovoljno mišljenje.




U većini gradova problem je nenamjensko trošenje novca od komunalne naknade za neke druge djelatnosti kao što su subvencije za vrtiće, socijalni program, školstvo ili zdravstvo. Dakle, više od 85 posto gradova ima isti problem.



Gradonačelnik Vojko Obersnel, osvrćući se na mogućnost da Rijeka dobije domaćinstvo Mediteranskih igara 2014. godine, kazao je da je riječ o prekratkom roku, te da treba vidjeti što sve traži i nudi Međunarodni odbor Mediteranskih igara (MOMI).– Tehnička komisija MOMI-ja, kada je bila nedavno u Rijeci, neslužbeno nam je nudila da preuzmemo domaćinstvo od grčkog Volosa. Teško je dati decidiran odgovor na takvu ponudu jer je riječ o kratkom roku za kvalitetno domaćinstvo. Nije tu riječ samo o sportskim objektimam. Najveći je problem mediteransko selo koje bi trebalo biti u studentskom domu na Trsatu, a za taj projekt država nije zatvorila financijsku konstrukciju. To je jedna od osnovnih prepreka. Ako dobijemo službenu ponudu, morat ćemo je detaljno analizirati kako bi dali odgovor iza kojega ćemo stajati, pojasnio je Obersnel. Na pitanje je li Vlada dala jamstva za riječku kandidaturu za domaćinstvo Mediteranskih igara 2017. godine Obersnel je odgovorio da je dobio očitovanje državnog tajnika u resornom ministarstvu koji je naveo da Vlada u ovom trenutku ne može dati jamstva.– Našu kandidaturu poslali smo bez državnih jamstava, a koja su neophodna, pa ćemo vidjeti kako će se priča dalje razvijati, kazao je Obersnel.


Očito je da nije problem u gradonačelnicima, već je problem u zakonima čijom bi promjenom trebalo omogućiti da se dio prihoda od komunalne naknade troši i za ostale namjene, a ne samo za čišćenje grada i održavanje zelenih površina, kazao je Obersnel.


Dodao je da je premijerka zabrinuta tko će odgovarati u Gradu Rijeci, te da ne može nitko drugi osim njega.


– Ali, uvjetno mišljenje su dobili Carinska uprava, Fond za zaštitu okoliša, HZZO, te gotovo sva ministarstva. To znači da bi čelni ljudi tih institucija također trebali odgovarati. Vrhunac laži je očitovanje Ministarstva zdravstva da je Grad Rijeka kriv što je projektiranje gradnje nove bolnice poskupjelo za preko četiri milijuna kuna. Kažu da je razlog poskupljenju naše inzistiranje na zamjeni zemljišta. To nema nikakve veze jedno s drugim i za razliku od drugih sredina u kojima premijerka Kosor poklanja vojne objekte gradovima, mi moramo mijenjati naše zemljište, a još smo morali platiti 2,5 milijuna kuna za otkup parcela od privatnih vlasnika. Vidim da sam kriv i za porast broja nezaposlenih u Rijeci. Možda sam kriv i za to što će u Hrvatskoj vrlo brzo biti ukupno 400.000 nezaposlenih, rekao je Obersnel.


Riječki gradonačelnik javno je pozvao sve nadležne institucije da ispitaju dokumentaciju za gradnju bazenskog kompleksa i Centra Zamet.


– Ta dva projekta također su predmet gotovo dnevnog plasiranja laži. Još jednom javno pozivam one koji su za to nadležni da pročešljaju sve dokumente i utvrde ima li u njima nešto što je protuzakonito. Mi smo s njima i njihovom funkcionalnošću izuzetno zadovoljni jer su u pogonu cijeli dan, a sportaši ih koriste bez naknade, izjavio je Obersnel.


On je dodao da su deplasirani napadi na gradsku vlast kada je riječ o izgradnji autobusnog kolodvora jer da će se i on izgraditi kao što su se izgradili bazen i dvorana na Zametu.


Obersnel očekuje da bi gradnja mogla početi u drugom dijelu 2011. godine, a prije toga će se na javnom natječaju odabrati partner koji bi trebao s Gradom Rijekom sufinancirati investiciju u nekom od oblika javno-privatnog partnerstva.



Riječki gradonačelnik osvrnuo se na natječaj za privatizaciju 3. maja.– Mačićima treba sedam dana da progledaju, a Vladi je trebalo sedam godina. Kada je svima bilo jasno da A-tec nema financijsku snagu za taj posao, ministar Đuro Popijač je vjerovao da je riječ o ozbiljnoj ponudi. Onda je brzopotezno raspisao novi natječaj koji traje samo deset dana. Ne bih volio da je opet riječ o tome da se Vlada zbog neodgovornosti igra sudbinom 3. maja, ali i hrvatske brodogradnje u cjelini, komentirao je Obersnel.