Originalna kritika

Gorka šala: Roditelji iz Viškova oglasili prodaju kćeri zbog problema sa “švicarcima”

Portal Novilist.hr

Oglas je u dva sata pogledalo više od 1.000 ljudi a onda je postao nedostupan



Samo nekoliko sati nakon što se se pojavio, na portalu www.njuškalo.hr izbrisan je oglas kojim roditelji iz Viškova, ukazujući na goruće probleme oko kredita u “švicarcima” nude na prodaju svoju kćer Franku, staru 22 mjeseca. 


Napominjući da je riječ o oglasu čija je svrha ”ukazivanje na goruće probleme velikog broja građana RH”, a nikako o ozbiljnom oglasu za prodaju djeteta, roditelji kao razlog prodaje navode “probleme sa stambenim kreditom u švicarskim francima (CHF) koji mogu zaprijetiti deložacijom dvjema obiteljima, našoj obitelji i obitelji suprugovih roditelja (2 hipoteke)”.


“Budući da imamo dvije kćeri (starija je rođena 11/2007. godine, tadašnji tečaj CHF/kn = 4,40), supruga i ja odlučili smo barem jednoj kćeri omogućiti normalan život. Nadamo se da će Franka doći u dobre ruke te da će igrom slučaja i ona imati lijep život. Prednost dajemo kupcima iz Njemačke, skandinavskih zemalja, Australije, Kanade i državljanima ostalih pravno i ekonomski uređenih država koji ne žive niti planiraju živjeti u jadnoj, korumpiranoj i nepravednoj Hrvatskoj u kojoj jedino bankarski sustav ostvaruje profit i visoku dobit”, pisalo je u oglasu. 




Oglašena je i cijena: 1.176.960 kuna, odnosno 164.380 švicarskih franaka, uvežano za naknadu za raniju otplatu kredita. Spremni su, kažu, prodati je i za neku drugu valutu, poput eura ili kune, nije nužno da bude u francima. 


U svome oglasu posebno su zahvalili Zagrebačkoj banci jer im je “sedam puta u četiri godine povisivala kamatnu stopu na kredit i utrkivala se s tečajem CHF-a”. “Čim je tečaj išao gore, banka je promptno dizala kamatnu stopu kako bi zadržala ‘podjednak omjer’ kamatne stope i tečaja CHF-a”, pojasnili su.


Osim Zagrebačke banke, roditelji male Franke u “sponzore” su uvrstili i Općinu Viškovo i načelnika Gorana Petrca na čiju su inicijativu, podsjećaju, po hitnom postupku ukinute


dotadašnje subvencije za vrtić. “Prema starim subvencijama cijena vrtića za jedno dijete je bila 600-700 kn. Nakon ukidanja tadašnjih subvencija, plaćamo 1.460 kn za JEDNO dijete. (Pozdrav g. Milanu Bandiću kod kojega bismo s našim dohodovnim razredom plaćali vrtić samo 400 kn)”, piše u oglasu.


Zahvalili su se i Ustanom sudu koji “promptno rješava samo nebitne slučajeve a za provjeru ustavnosti valutne klauzule ili kriznog poreza nema vremena i pretrpan je”, te guverneru Rohatinskom koji se “užasno jako trudi olakšati situaciju svima u RH”, a na listi “sponzora” su i HDZ, Ivo Sanader, Jadranka Kosor i “svi članovi vladajuće stranke koja nam je omogućila tako mnogo nezaposlenih, tako visoki PDV a tako lošu  likvidnost države, tako lošu gospodarsku situaciju, tako beznadnu budućnost i tako mnogo mladih i obrazovanih koji upravo traže po internetu u koju državu bi se odselili”.


Iako je na kraju teksta molba da se oglas ne skine (“ako ništa onda zbog vaše vlastite reklama), on je nakon dva sata postao nedostupan.