Zašto je propao riječi prvomajski prosvjed?

Bulić se ni s kim nije dogovarao, niti je ikoga pozvao na prosvjed

Biljana Savić

Prozvani sindikalisti tvrde da od Bulića nisu dobili nikakav poziv, a, što je još važnije, nije bilo niti bilo kakvih ranijih dogovora sindikata



– Nikakav ni pisani, niti usmeni poziv za prvomajski skup od Bulića nisam dobio, za njega sam slučajno saznao dan prije prosvjeda. Naš sindikat u 3. maju tradicionalno obilježava 1. maj polaganjem vijenaca na spomen ploču u krugu brodogradilišta poginulima u domovinskom ratu, što smo učinili i ove godine. Pozvali smo i ostale sindikate koji djeluju u 3. maju, SIK i HUS, no oni se, za razliku od prethodnih, ove godine nisu odazvali. Možda su  su dobili zabranu ili su se dogovorili da nas ignoriraju. I sama činjenica da u 3. maju SIK koji je dio nacionalne središnjice HUS-a ima svoje članove, a HUS svoje, dovoljno govori o tome da svrha njihova postojanja očito nije izvršavanje sindikalnih zadaća, jer su si povremeno konkurencija, a povremeno surađuju, ovisno o potrebi, pa je teško raznaznati u čije ime Bulkić uopće govori. Zapravo, on govori radi vlastite promidžbe, koja mu je, uz njegove demagoške nastupe,  potrebna za ulazak u članstvo nadzornih odbora, u čemu mu članstvo u samo jednom NO donosi više od prosječne hrvatske plaće, a da ne govorimo o radničkoj plaći nad kojom se on pred javnošću kontinuirano sažaljeva. Protekli Bulićev  prosvjed samo nastavlja niz neuspješnih prosvjeda, prisjetmo se fijaska prosvjeda iz 2009. godine u organizaciji HUS-a, i normalno je da je frustriran, a za to je kriv sam. 



Bulić je, podsjetimo, na prosvjedu, a kasnije i na televiziji, kazao da je predstavnicima ostalih sindikata rekao da je sve već plaćeno i organizirano i da se samo trebaju pojaviti i govoriti pred radnicima, ali da se unatoč tome nisu udostojili pojaviti, i to u vrijeme kad je prvomajski prosvjed u Hrvatskoj potrebniji nego ikad.




No, prozvani sindikalisti tvrde da od Bulića nisu dobili nikakav poziv. Štoviše, teritorijalna povjerenica SSSH za Primorsko-goransku županiju Jadranka Tomašić, iako ističe izuzetnu važnost prosvjeda kao oblika sindikalnog djelovanja, kaže da prosvjed mora biti organiziran sukladno pravilima, a ne na način kako je to učinio Bulić.


– Na Bulićev prosvjed Ured SSSH nije pozvan, a pretpotstavljam da bih ja kao čelnica bila osoba koja bi taj poziv trebala dobiti. Ali, nije poanta u formalnom ili neformalnom dobivanju poziva. Ukoliko se želi ozbiljno raditi sindikalni posao, organiziranje jednog sindikalnog prosvjeda ili skupa iziskuje vrlo ozbiljne predradnje s obzirom na to da je prosvjed organizirana, a ne spontana sindikalna aktivnost. U tom slučaju mi smo trebali puno ranije zajedno sjesti i zajednički dogovoriti kome se šalju poruke, tko će biti govornici i koliko će govori trajati. Prosvjed nije mjesto gdje netko uzme mikrofon i u neograničenom vremenu priča sve što mu tog trenutka padne na pamet, kaže Tomašić, dodajući da odluka o organiziranju prosvjeda mora biti donijeta uz potporu većine sindikalnih povjerenika, jer je to preduvjet odaziva na prosvjed. 


 - Tome svjedoči činjenica o neodazivu prvenstveno sindikalnih povjerenika i članova Bulićeva sindikata, što znači da on ili nema  njihovu potporu ili da nije odradio predradnje za koje tvrdim da su neophodne za uspješan prosvjed. Prema tome, otrov je Bulićev neuspjeh i zbog toga kolateralnu štetu snosimo svim mi ostali sindikati. Jedina poruka koju je on poslao s ovog riječkog skupa, a poruke su snažne samo ako iza njih stoji masa, jest da nas se ne treba shvaćati ozbiljno, jer iza izrečenih riječi nema nikoga osim šačice slučajnih prolaznika. Kad sindikat ozbiljno organizira prosvjed, sudionici su prvenstveno članovi sindikata koji svojom nazočnošću daju legitimitet odaslanim porukama. Prosvjed sam sebi ne smije biti svrha, on mora biti sredstvo da se dođe do cilja, smatra Tomašić, naglašavajući da je neprofesionalno organiziran prosvjed pljuska cijelom sindikalnom pokretu i da prosvjed nije predstava u kojoj netko sebe vidi glavnim glumcem.



 – Od Bulića nisam dobio nikakav poziv za sudjelovanje na prvomajskom prosvjedu. S obzirom na to da se dotični gospodin vidio u ulozi govornika pred 200 tisuća, a ne 50 Riječana, logično je da je frustriran pa je našao za shodno tražiti krivce u drugima, prozivajući nas na otvorenoj sceni i poručujući nam da se maknemo iz sindikata, jer trujemo Hrvatsku. Ja se pitam tko to truje sindikalnu scenu u Hrvatskoj i tko može razmutiti ono što je Bulić u stanju zamutiti? Bulić je prošetao kroz sve sindikalne središnjice u Hrvatskoj, od županijskog povjerenika SSSH za Istru, sa svojim SIK-om pristupa prijatelju Borisu Kunstu u Udrugu radničkih sindikata Hrvatske, ali ta ljubav ne traje dugo. Potom pristupa HUS-u samo da bi participirao u radu GSV-a i da bi zauzeo prostor u Domu sindikata u Rijeci te dobio mjesto županijskog povjerenika HUS-a. Ako ubuduće budemo željeli sindikalno surađivati, bilo bi neophodno potpisati deklaraciju o fair play-u kojom bi se Bulić obavezao da se odriče načina dosadašnjeg djelovanja, što podrazumijeva vrbovanje postojećih povjerenika kojima za uslugu zapošljava rodbinu.  



– Osobno kao koordinatorica tima koji je organizirao najveći sindikalni prosvjed u Rijeci ikada, 7. travnja prošle godine, argumentirano tvrdim da prosvjed može uspjeti  jedino ako se među članovima sindikata stvori pozitivna energija i jasno definira cilj prosvjeda. Mi kao sindikalni čelnici nemamo apsolutno nikakvo pravo prozivati ljude da se nisu odazvali skupu, jer njihov neodaziv znači da skup nismo dobro organizirali u smislu preciziranih zahtjeva, ali i vremena , jer prosvjed treba organizirati u vrijeme kad se procijeni da će mu se građani odazvati, kaže Tomašić te tvrdi da prosvjed 1. maja nije pravi tajming za Rijeku.


– To govorim iz iskustva mog dugogodišnjeg bavljenja sindikalnim poslovima, ali i kao rođena Riječanka. Ovaj grad od drugog svjetskog rata nikada nije imao tradiciju obilježavanja praznika rada na jednom mjestu. Iako je bilo puno pokušaja sindikata da  sindikalno obilježavanje 1. maja postane tradicionalno, ali to je bilo neostvarivo zbog činjenice da je struktura radne snage iz tadašnje riječke industrije bila takva da su radnici za sve praznike, pa tako i prvomajske, odlazili u svoje zavičaje. To ne znači da nismo slali adekvatne prvomajske poruke. Uloga sindikata traje 365 dana u godini, a ne prigodničarski, pa bila ta prigoda  i 1. maj. Jesi li ti sindikalac ako platiš razglas, rezerviraš trg i podijeliš letke jednog dana u godini ili ako marljivo obavljaš ključne, istinske sindikalne poslove tijekom cijele godine, a poruku s trga pošalješ  onda kad procijeniš da će imati istinski rezultat, kao što je to bilo lani 7. travnja, zaključuje Tomašić.