Zbogom parizeru

Za pripremanje sendviča u marketu kazna 5 tisuća kuna!

Marino Maljavac

Na snagu je stupio novi zakon o zbrani pripremanja sendviča. 



OPATIJA  Dragi kupci, na snagu je stupio novi zakon o zabrani pripremanja sendviča. Kazna i za prodavača i za kupca iznosi 5.000 kuna.  Hvala na razumijevanju! – natpis je koji je jučer osvanuo na vratima trgovine poduzeća »Kvarner Punat« na opatijskoj Pančeri pored hotela  Bellevue.


Kako su nam objasnile prodavačice, informaciju o ovom  »stop pravljenju sendviča u trgovinama« zakonu saznale su dan ranije  putem medija, a natpis na vratima odmah je izazvao komešanje i nevjericu među stalnim kupcima.


Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz  obližnje »butige«, mogao bi, naiđe li inspekcija, izazvati pravi »udar na  ionako prazne džepove«. Ipak, u dogovoru s upravom, hrabre opatijske  prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima praviti »najskuplji sendvič na svijetu« te je natpis ubrzo skinut s vratiju, a u tome su ih podržali i sami kupci.




Neki od njih, nakon što su obavili svoj redoviti  dnevni šoping u lokalnom marketu, još su im u šali i priprijetili, rekavši  im na odlasku strogo: »Da ste nam i dalje radili sendviče!«


Žic: Zakon nije u redu


U većim marketima već duže vrijeme pripremanje sendviča nije uobičajeno i u pravilu se odvojeno kupuju peciva i odabrani sadržaji (sir  ili salama), no manji trgovci nastoje udovoljiti željama i zahtjevima potrošača. Umjesto da sami kupci rade sendviče za marendu, to za njih  učini prodavačica, no ako je kazna za takav postupak tako visoka, moglo bi se dogoditi da učenički »panin s pet deka parizera« ili onaj radnički od »pola pinke s mortadelom«, stvarno otiđe u povijest.


– Smatramo kako ovaj zakon nije u redu, jer ne vidim razloga zašto  naše prodavačice ne bi radile sendviče ako zadovoljavamo sve higijenske uvjete po HACCP standardima.


Naše prodavačice rade sendviče s  rukama u rukavicama i s hvataljkama, ne stavljamo nikakve umake, već  samo ljudima prerežemo kruh i stavimo unutra sir i mortadelu. Zamislite da vam u trgovinu dođe neki radnik s prljavim rukama od posla,  zamoli vas da mu složite sendvič i vi ga odbijete.


Zar nije bolje da mu  prodavačica napravi sendvič nego da se on mora bez veze mučiti – kazao je Gordan Žic, direktor »Kvarner Punta« koji posluje u okviru zagrebačkog trgovačkog udruženja »Ultra Gros«. 


Prema tumačenju tajnika opatijskog Udruženja obrtnika Dušana  Mušća, zabrana pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007. godine, prema kojem valja razlikovati trgovačku  od uslužne djelatnosti.


Mušćo: Namirnice prodavati odvojeno


– Ne možemo se boriti za trgovce u ovoj situaciji, jer postoje ugostitelji koji moraju zadovoljiti određene propise kako bi svojim gostima  mogli posluživati sendviče. Trgovine bi u tom smislu trebale samo prodavati osnovne namirnice, a ukoliko žele mogu se doregistrirati kao  ugostiteljski objekt te na taj način riješiti ovaj problem.


Obavljanje djelatnosti za koju niste registrirani trebalo bi biti kažnjivo te i iz osobnog  iskustva znam da se u marketima namirnice za sendvič prodaju odvojeno. Nastojimo pomiriti interese između obrtnika raznih djelatnosti i s  time u vezi dajemo sugestije zakonodavcu koji neovisno o tome zatim  radi propise – rekao je Mušćo.


Tajnik Obrtničke komore PGŽ Željko Dimitrić istaknuo je kako oni nisu upoznati s nikakvom zabranom pripremanja sendviča u trgovinama, već da je samo zabranjena njihova konzumacija u dućanima. Dimitrić je upozorio i kako u Zakonu u trgovini  stoji da »trgovac može u svojoj prodavaonici dodatno obrađivati hranu  tako da bude primjerena za uporabu«, što bi sugeriralo da se sendviči u  trgovinama ipak mogu spremati. 



Cijelu priču i njezinu opravdanost međutim nisu uspjeli pobliže objasniti ni u sanitarnoj inspekciji, ni u Državnom inspektoratu. – Sanitarna inspekcija provjerava odvija li se rukovanje s hranom na  higijenski način, a utvrđivanje pružaju li se u objektima koji su registrirani za prodaju robe i druge usluge u nadležnosti je Državnog inspektorata, doznali smo od glasnogovornice sanitarne inspekcije, dok su  nam u Državnom inspektoratu rekli da je pripremanje sendviča pitanje  higijene, što je posao sanitarne inspekcije. Također, u Državnom inspektoratu istaknuli su da nadzor nad pojedinim trgovinama posljednjih dana nije povećan, već se kontrole obavljaju sustavno.