Formula za posezonu

Sportski maraton puni crikveničke hotele u studenom

Anto Ravlić

"Adria advent maraton" održat će se prve nedjelje adventa, a maratonci ostaju u Crikvenici sedam dana. Specijalizirana njemačka agencija već je obišla i izmjerila stazu 



CRIKVENICA Može li se Crikvenica naći u društvu Pariza, Berlina, Hamburga, Beča, Amsterdama i Havaja? Najtočniji odgovor je da se već našla.


Zasad samo u prospektima specijalizirane njemačke turističke agencije koja organizirano vodi sportaše na maratone diljem svijeta.


Kad zaživi ideja na kojoj zajedno rade crikvenička turistička agencija »Via Mea« i njemačka agencija »Müllenbach Reisen«, Crikvenica bi zaista trebala stati uz bok najpoznatijim gradovima svijeta. Ulaznica u elitno društvo krije se iza šifre crikvenički maraton. 


 Ideja se nadovezuje na priču o produžetku turističke sezone u kojoj se goste može privući sadržajima. Na kraju maratonske sezone u Europi, kada tenisice pomalo ustupaju mjesto toplim čizmama, Crikvenica će zahvaljujući blagoj klimi organizirati »Adria advent maraton«. Maraton bi se održao krajem studenog, prve nedjelje adventa.   

Nijemci oduševljeni




Axel Bauer iz agencije »Müllenbach Reisen«, koji organizira putovanja maratonaca i s njima trči 42 kilometra, posjetio je sa ekipom Crikvenicu, pretrčao stazu budućeg crikveničkog maratona, doveo predstavnike firme »Meisterchip« koja logistički podpire maratone širom svijeta. Nijemci su izmjerili stazu te ostali oduševljeni maratonskim i klimatskim potencijalima Crikvenice. 


– Kod svake agave i tamarisa »padali su u nesvijest«, objašnjava Tatjana Plašć iz agencije »Via Mea« dodajući da bi maraton mogao postati turistički proizvod Crikvenice i magnet za brojne goste. 


– Nije ideja da se otrči maraton i ode. Ako dođete iz Njemačke nećete doći na jedan dan. Maratonci obično i prije utrke posjete stazu i vjerojatno će neki od sudionika utrke već ovog ljeta posjetiti Crikvenicu i pretrčati stazu.


Gosti će nešto potrošiti tih dana u Crikvenici. Već je priređen paket za maratonce koji bi u Crikvenici ostali od 24. do 30. studenog. Smjestili bi se u hotelu »Marina« u Selcu i u sklopu paket aranžmana posjetili Rijeku, Opatiju, Krk i Plitvice.


Uoči maratona obično se organizira špageti party, mi bismo organizirali šurlica party u skladu s tradicijama našeg kraja, objašnjava Tatjana Plašć iz agencije »Via Mea« dodajući da bi maraton bio završnica »Sport festa« koji se organizira već osam godina u Crikvenici i uvod je u adventska događanja. 


  Tiskano 20.000 letaka


Uskoro će njemački partneri podići web stranicu crikveničkog maratona preko koje će sudionici prijavljivati dolazak.



U Crikvenici bi se uz maraton i polumaraton organizirala i utrka za građane u dužini od pet kilometara te »bambini lauf« na kojem bi najmlađi trčali kilometar dugu stazu.


Prava staza starta u crikveničkoj luci i vodi uz more do Kačjaka. Maratonci bi nastavljali ulicama Dramlja i kroz Crikvenicu do uvale Slana u Selcu te se uz more vraćali do centra gdje bi polumaratonci završili svoju utrku dugu 21 kilometar.


Maratonci bi otrčali još jedan krug, što nije minus utrke jer se u mnogim gradovima trči i četiri kruga. Postojala je ideja da maraton obuhvati i Općinu Vinodolsku, no odustalo se zbog konfiguracije terena. Pri ucrtavanju staze vodilo se računa da ne siječe magistralu, jer bi to kompliciralo organizaciju.



Već je tiskano 20 tisuća letaka koji će se dijeliti na maratonima širom Europe. Od prvog izdanja ne treba očekivati masovnost, no kad se priča zakotrlja Crikveničani bi maratonce mogli brojati u tisućama, a zaradu u stotinama tisuća.


No, dobra ideja ima i svoje »ali«. Maraton nije jednostavno financijski izgurati. Procjenjuje se da će stajati oko 30 tisuća eura. Projekt koji zaista može oživjeti posezonu u Crikvenici i na Kvarneru prijavljen je Turističkoj zajednici Grada Crikvenice i TZ Primorsko-goranske županije i očekuje se njihova pomoć