Raskošan povratak u prošlost

“Matujskom kartulinom” obilježeno 138 godina prvog dolaska turista vlakom iz Beča

Marino Maljavac

Novi projekt matuljske Turističke zajednice koja je ovu godinu označila »godinom vlaka« na "štacijon" doveo mnoge posjetitelje koji su se vlakom vozili do Šapjana



Svi zainteresirani mogli su pod pratnjom vodiča obići i samu zgradu željezničkog kolodvora te naučiti više o njezinom povijesnom značaju za razvoj ovoga kraja, a u buffetu »Štacijon« organizirana je domaća marenda za sve posjetitelje.


U točno 12 sati i 13 minuta kostimirana carska svita dvjestotinjak je oduševljenih Matuljaca povela na vožnju vlakom do Šapjana, gdje su im ljubazni domaćini pripremili bogat i sadržajan popodnevni program. Članovi DVD-a »Kras« iz Šapjana u svom su Vatrogasnom centru održali nekoliko atraktivnih vatrogasnih vježbi, a zanimljiva prezentacija kovanja te tradicionalnog alata dočekala je posjetitelje u Picetovoj kovačiji. U restoranu »Tartuf« moglo se degustirati autohtona jela, da bi povratak »vozom« u Matulje uslijedio u večernjim satima, gdje je putnike dočekala još jedna atrakcija – vožnja oldtimerima Liburnia Classic Cluba iz Opatije.


U sklopu »Matujske kartuline« održana je i treća »Biciklijada po Ceste domaće hrani«, te po prvi put »Pješačenje po Ceste domaće hrani«, a »bikeri« i »hikeri« na svojim su zanimljivim putešestvijama po cijeloj Općini Matulji mogli uživati u razgledavanju brojnih zanimljivosti poput posjeta bunkerima talijanske vojske te se putem okrijepiti u matuljskim restoranima s autohtonom ponudom domaćih jela.