Otvoren sajam hrvatskih vina i autohtonih delicija

Gast Expo na Slatini: Pozdrav proljeću i sezoni uz čašu vina, fetu pršuta i fritaju

Aleksandra Kućel Ilić

U subotu od 12 do 14 sati će kuhari s liburnijskog područja u šatoru na Slatini pripremati bogatu fritaju u kojoj će se naći šparoge, škampi i pršut, a ulaznica je 30 kuna vrijedna degustacijska čaša za kušanje vina  



OPATIJA Pršut, sir, ulje i vino su proizvodi koje ćemo nuditi na sajmu »Gast Expo« i na samom početku manifestacije teško je reći hoćemo li do kraja biti zadovoljni postignutim rezultatima, no već sada znam da bismo voljeli doći i iduće godine, jer je organizacija odlična, a ovo je idealna prilika za promociju istarskih delicija – rekao je Milan Buršić iz Vodnjana, jedan od stotinjak izlagača na započetom sajmu hrvatskih vina i autohtonih delicija »Gast Expo 2011.« koji se do 17. travnja održava u šatoru na opatijskoj Slatini.


Premda na otvorenju još nije bilo svih izlagača koji su, prema najavi Dušana Mušća, tajnika Udruženja obrtnika Opatija koje uz Obrtničku komoru PGŽ i Alpe Adria Expo organizira sajam, trebali stići u popodnevnim satima, u subotu se očekuje da će iza svih postavljenih štandova biti predstavnici hrvatskih vinarija te različitih gastronomskih delicija.


Ugođaj bi trebao dosegnuti vrhunac od 12 do 14 sati kada će poznati kuhari s liburnijskog područja pripremati »velu fritaju« u kojoj će se pored jaja naći još i šparoge, pršut i škampi, a pripremit će se ukupno 300 porcija. Ulaz u šator moguć je za sve koji plate 30 kuna i dobiju degustacijsku čašu za kušanje vrhunskih vina iz cijele Hrvatske.




Tamburaški sastav je svirao, a zatim se i zapjevalo »Svi gremo za Opatiju« te je u ugodnoj atmosferi uz nekoliko prigodnih riječi sajam otvorio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, podsjetivši nazočne da će Opatija za vikend nuditi zbilja bogat program, jer se paralelno održava i Festival kave, dok u tjednu koji dolazi ugošćava goste iz prijateljskog grada Bad Ischla.


Pored Dušana Mušća koji je vodio program, goste su pozdravili i Josip Dedić, predsjednik Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga te Berislav Tulić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu PGŽ.


– Očekujemo da će turistička privreda prepoznati izvrsna vina i gastronomske delicije poput pršuta, kulena i vrhunskih sireva te da će ih uvrstiti u svoje jelovnike – istaknuo je Tulić.


Na sajmu će se tijekom nedjelje prezentirati i Cesta domaće hrani i Agroliburnija, odnosno autohtona jela s gornjeg liburnijskog područja, s matuljskog terena, poznata i kao »jela iz padela naših nona«, a ocjenjivačka komisija će ocijeniti izložena vina i u 16 sati dodijeliti priznanja najboljima.


Opatiji je ovo druga godina da ugošćuje sajam »Gast Expo«, a organizatori kažu da će se potruditi da manifestaciju i dalje zadrže, jer ona osim što okuplja hrvatsku eno i gastro kvalitetu na jednom mjestu, zanimljiva je i turistima te obogaćuje preduskrsno razdoblje godine.