Preokret

Komadina traži od gradonačelnika Butkovića zaustavljanje stečaja Resorta

Robert Frank

Turističko vijeće TZ Kvarnera smatra da nema razloga za stečaj Hotela Novi d.o.o. nakon što su dan uoči ročišta podmirena dugovanja. Gradonačelnik Oleg Butković ne odustaj



RIJEKA Turističko vijeće TZ Kvarnera, na čijem je čelu primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, jučer je konstatiralo da su otklonjeni razlozi pokretanja stečajnog zahtjeva TZ Grada Novi Vinodolski nad tvrtkom Hoteli Novi d.o.o. Novi Vinodolski. 


Takav zaključak Turističko vijeće TZ Kvarnera donijelo je s obzirom na to da je glavnina dugovanja Hotela Novi d.o.o. prema Turističkoj zajednici Grada Novi Vinodolski, u ukupnom iznosu od 855 tisuća kuna, podmirena 7. lipnja ove godine.


Kako saznajemo, župan Komadina obavijestio je gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića o jednoglasnom stavu Turističkog vijeća po kojem nema razloga da TZ Grada Novi Vinodolski ustraje na stečaju Hotela Novi d.o.o. Gradonačelnik Butković, međutim, ostao je pri stavu da postoje drugi zakonski uvjeti za pokretanje stečaja, iako to nema veze s prijedlogom TZ Grada Novi Vinodolski čiji je on predsjednik.  

Apel za dogovor


Podsjetimo, prekjučer je na Trgovačkom sudu u Rijeci održano ročište o pokretanju stečaja nad Hotelima Novi d.o.o., kompaniji koja je vlasnik velikog hotelskog kompleksa u Novom Vinodolskom. Zahtjev za pokretanje stečaja podnijela je TZ Grada Novi Vinodolski zbog potraživanja koje joj je plaćeno dan uoči ročišta.





– Za Novi list i vas nemam izjavu, kratko je poručio gradonačelnik Oleg Butković, koji je ujedno i predsjednik TZ Grada Novi Vinodolski kad smo ga pitali da li će postupiti po mišljenju Turističkog vijeća TZ Kvarnera da nema osnove za pokretanje stečaja nad Hotelima Novi d.o.o. Ni Vladimir Butković, direktor TZ Grada Novi Vinodolski, ne želi reći što će poduzeti s obzirom na stav Turističkog vijeća TZ Kvarnera.


– Nisam nadležan za izjave, već samo za operativno vođenje Turističke zajednice. Stav Turističkog vijeća mi je poznat, on je decidiran, no za sve je nadležan naš predsjednik Oleg Butković, kaže Vladimir Butković



Odvjetnik Duško Miočić, koji zastupa Hotele Novi d.o.o. već tada je upozorio da TZ Grada Novi Vinodolski u konkretnom slučaju nema pravni legitimitet ni pravni interes za pokretanje stečaja i to zato što su dugovanja prema njoj isplaćena, ali i zato što zahtjev za stečaj hotelskog poduzeća, kad se radi o dugu za neplaćenu boravišnu pristojbu, može podnijeti Državni inspektorat, Turistička zajednica PGŽ-a ili Hrvatska Turistička zajednica. 


 – Neslužbeno sam saznao da i Turističko vijeće TZ Kvarnera smatra kako nema osnova da TZ Grada Novi Vinodolski pokreće stečaj, čime su potvrđeni naši navodi koje smo iznijeli pred dva dana na Trgovačkom sudu. Kao što smo i tvrdili, nije bilo razloga ni argumenata da TZ Grada Novi Vinodolski ustraje na zahtjevu za pokretanje stečaja Hotela Novi d.o.o., kaže odvjetnik Miočić. 


Po svemu sudeći, upravo zbog situacije oko Hotela Novi d.o.o. kojem je stečaj pred vratima, a mnogobrojni gosti već borave ili su rezervirali smještaj u njihovom kompleksu, Turističko vijeće TZ Kvarnera na sjednici je odlučilo apelirati na sve subjekte u turizmu i ostale institucije da se sporovi rješavaju dogovorom, naročito prije glavne turističke sezone, i to u korist hrvatskog turizma i zaposlenih u turizmu. 


 


Danas mirni prosvjed


Ispred zgrade TZ Novog Vinodolskog danas u 10 sati započet će mirni prosvjed koji će se nastaviti šetnjom sve do zgrade Grada Novi Vinodolski. Cilj je prosvjeda upozoriti odgovorne i javnost na neprihvatljivo ponašanje direktora TZ Grada Novi Vinodolski Vladimira Butkovića i gradonačelnika Olega Butkovića, ujedno i predsjednika TZ Grada Novi Vinodolski.


Njih dvojicu, naime, radnici Hotela Novi d.o.o., odnedavno prebačeni do daljnjega u tvrtku Novi Resort, smatraju odgovornima za pokušaj pokretanja stečaja Hotela Novi d.o.o. uoči početka obećavajuće turističke sezone.


Pored toga, održan je skup radnika Hotela Novi d.o.o. koji su trenutačno zaposleni u Novom Resortu, na kojem je donesen zaključak da se formira Odbor radnika te skupljanje potpisa peticije za spas radnih mjesta. Radnici u peticiji zahtijevaju, kako saznajemo, hitno povlačenje zahtjeva za pokretanje stečaja od strane TZ Novog Vinodolskog.


Trenutačno je u Novom Resortu zaposleno 255 radnika, a s obzirom na to da je u hotelskom kompleksu veliki broj gostiju pa posao mora funkcionirati, očekuje se da će na prosvjed doći svi koji u tom trenutku nisu na radnom mjestu.