Završena turistička akcija "Zeleni cvijet"

Tršće – najuređenije turističko mjesto Gorskog kotara

Alenka Juričić Bukarica

Najbolji set suvenira su proizvodi od drva Petra Lautara iz Prezida, Vinodolska vrela i perila su naj  turistička zanimljivost, dok je najuređeniji balkon Sonje Lipovac iz Tršća



Najžešća konkurencija je bila u kategoriji okućnica privatne kuće. Kod ocjenjivanja okućnica u obzir su se uzimali cvjetnost i hortikulturno uređenje, opremljenost, položaj na glavnoj  prometnici u centru mjesta, i to je li u funkciji turizma ili ne. Za najuređeniju je izabrana okućnica iznajmljivačice Marije Mihelčić u Blaževcima, druga je ona Marije Malnar u Tršću, treća  Zdenke Strizić u Bribiru, a četvrta Ivanke i Rafaela Brajdića u Brod Moravicama



Riječ je o projektu u okviru kojeg će se na području Vinodola urediti 60-ak starinskih  perila na kojim su žene nekada prale robu. U prvoj fazi ih je uređeno 15, koja gosti mogu razgledati. Svako od njih drugačije je i specifično te predstavlja živi dokaz nekadašnjeg života  domaćeg stanovništva.


Drugo mjesto je pak pripalo Energetskoj stazi Trbuhovica u Prezidu, specifičnoj po šest energetskih točaka. Spoj duhovnosti, energije i rekreacije na području ovog  dijela Gorskoga kotara rezultat je entuzijazma članova Udruge za zdravi život Trbuhovica. U kategoriji najuređenijeg balkona su pak bili kandidirani onaj obitelji Petrović u Gornjim Kutima kraj Brod Moravica te balkon Sonje Lipovac u Tršću, koji je na kraju odnio pobjedu. 


Pobjedničke kandidature bit će proslijeđene u daljnji krug natjecanja te braniti boje Primorsko-goranske županije na nacionalnoj razini akcije.