Bunt turističkih djelatnika

Radnici Resorta iz Novog Vinodolskog na ulici protestirali protiv stečaja

Anto Ravlić



Kad su u pitanju radna mjesta Butković je podvukao da u Hotelima  Novi d.o.o., za koji traže proglašenje stečaja, nije zaposlen niti jedan radnik već da su svi radnici prebačeni u drugu firmu. Djelatnost se nastavlja stečajem, a radnici koji se boje za svoja mjesta su izmanipulirani,  tvrdi Butković nazivajući podmetanjem tvrdnje da će stečajem profitirati Hypo banka.


– Mene prvenstveno zanima da država, grad i radnici  naplate svoja potraživanja, rekao je Butković dodajući da će se boriti da  se nakon stečaja djelatnost nastavi.


 




Gradonačelnik Butković je opovrgnuo da se na sastanku s radnicima  razgovaralo povišenim tonovima dok radnici zaposleni u Resortu ističu  da je nemoguće da se nakon stečaja nastavi posao jer oprema hotela  pripada trećoj firmi koja bi u slučaju stečaja Hotela Novi d.o.o. mogla  uzeti svu opremu iz Resorta. 



Prosvjednici su posjetili ured TZ Grada Novog Vinodolskog gdje su  željeli predati peticiju kojom zahtjevaju hitno povlačenje zahtjeva za  stečaj Hotela Novi d.o.o., no u uredu nisu našli direktora Vladimira Butkovića. Tehnički direktor u Resortu i predstavnik radnika Željko Platenik putem je pokazivao peticiju s 231 potpisom, od 254 trenutno zaposlena, kojom se traži od gradskih vlasti da prestanu vršiti pritisak i da  dozvole radnicima da zarade svoje plaće. Platenik je napomenuo da  protest nije jedino sredstvo borbe već da se ovih dana intenzivno lobira  kako bi se problem riješio na zadovoljstvo radnika. Povorka se preko  Korza hrvatskih branitelja zaputila do gradonačelnika Olega Butkovića  koji je na razgovore primio peteročlanu delegaciju. 


Osobni interesi


Nakon razgovora koji su trajali gotovo sat i pol Platenik je ispred  zgrade u kojoj stoluje gradska uprava izjavio da su podsjetili gradonačelnika Butkovića da su dugovanja podmirena, no da su predstavnici  Grada Novog Vinodolskog rekli da nemaju namjeru povlačiti zahtjev za  pokretanje stečaja. Nije nam odgovoreno zašto, rekao je Platenik dodajući da se radi o presedanu svjetskih razmjera jer se nigdje nije dogodila da turistička zajednica traži stečaj turističke firme uoči sezone u  kojoj je booking tri puta bolji od prošlogodišnjeg. Platenik je rekao da  je sastanak protekao u povišenim tonovima, da se na trenutke nije moglo razgovarati i da su predstavnici Grada nekoliko puta pokušali razgovor usmjeriti u drugom smjeru. Predstavnik radnika je napomenuo kako su gradski čelnici radnicima poručili da ne mogu izvući postojeću  firmu iz problema te da nitko neće ostati bez posla u slučaju stečaja.  Platenik smatra da se iza zahtjeva za pokretanjem stečaja kriju osobni  interesi i u tom kontekstu spomenuo kako »određeni ljudi« imaju dugovanja prema Hypo banci. O konkretnim imenima predstavnik radnika nije želio.  


Razgovori su bili zatvoreni za novinare, no gradske vlasti su nakon  sastanka s predstavnicima radnika zakazale konferenciju za novinare  na temu pokretanja stečajnog postupka nad Hotelima Novi d.o.o. 


Pod blokadom 665 dana


Gradonačelnik Butković je na konferenciji opovrgnuo tvrdnje da su  Hoteli Novi d.o.o. platili dugovanja te da više ne egzistiraju razlozi za  traženje stečaja i naveo da je ostao dug od 300 tisuća kuna na ime turističke članarine. Butković je izrazio čuđenje što Turistička zajednica  Kvarnera i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je na čelu  te institucije nema informaciju o dugu te je konstatirao da župan nije u  pravu kad zaključuje da su otklonjeni razlozi pokretanja stečajnog postupka. Gradonačelnik Novog je rekao da ne želi Hrvatsku u kojoj će se  problemi rješavati političkim intervencijama te podvukao kako su Hoteli Novi 665 dana pod blokadama »teškom« 800 milijuna kuna, da su  državi dužni 30 milijuna kuna za doprinose, da su Gradu Novom Vinodolskom čiji je proračun 30 milijuna kuna dužni 12 milijuna kuna, a da  se ukupni dug procjenjuje na 1,3 milijardu kuna.


– Dvije godine pokušavamo riješiti problem i žao mi je da župan Komadina ili netko drugi iz politike u tom periodu nisu tražili rješenje, rekao je Butković.