Po običaju, iz Hrvatskih cesta samo šturi odgovori

Cesta D-100: Na cresko-lošinjskoj magistrali ni “r” od rekonstrukcije

Ira Cupać Marković



Na starim dionicama ceste uvjeti su takvi da se prije vožnje nije na  odmet i pomoliti 



U Hrvatskim cestama odgovorili  su općenito, a uopće nisu naveli koliko je sredstava u ovoj godini predviđeno za radove na otočnoj magistrali. Nisu ni naznačili kada se  očekuje izdavanje građevinske dozvole, odnosno da li su uopće riješeni  imovinsko pravni odnosi za dionicu Vodice-Hrasta, koja je po najavama od prije nekoliko godina u rekonstrukciju trebala još 2007. godine i  to po Betterment programu.


Uz to krajem 2009. godine s EIB-om je  ugovoren zajam, ali početak se još uvijek ne nazire, a isti odgovor, to  jest da je u tijeku ishodovanje građevinske dozvole, u Hrvatskim cestama dali su i u lipnju prošle godine! 


Uglavnom, po pitanju državne ceste D-100 ništa značajno novog, pa  će rekonstrukciju ceste političari sigurno najavljivati i čvrsto obećavati i  u predizbornim programima na sljedećim izborima. Otočani su navikli  da se obećano sporo i nikako ne realizira, ali po pitanju ceste razočarani će biti i turisti, koji će ovu sezonu jednom od najopterećenijih  otočnih prometnica voziti po principu »horor – pjesma«, budući da rekonstrirane dionice udovljavaju svim standardima suvremenih cesta,  dok se uz dodavanje gasa na starim dionicama za svaki slučaj nije na  odmet i – pomoliti. 


Tako će nažalost biti još neko vrijeme. Iako cestu koja presjeca dva  otoka i dvije lokalne samouprave nije dobro dijeliti na dva dijela, ostaje  činjenica da je više odrađeno na takozvanoj lošinjskoj strani, nego na  strani pod creskom upravom, iako je upravo na creskom dijelu, koji je  ujedno i prvi doticaj s cresko-lošinjskim otočjem, mnogo zahtjevnijih i  vrlo neugodnih kilometara.


Žalosno je i da otočje, koje u Primorsko-goranskoj županiji sudjeluje s najmanje 23 posto u noćenjima, a u ukupno ostavarenim noćenjima u Hrvatskoj s preko četiri posto, presijeca  cesta koja na pojedinim dijelovima više nalikuje kakvom seoskom putu, nego prometnici koja vodi u odredišta u kojima smještajni kapaciteti imaju tri i četiri zvjezdice.