Podebljavanje ugovora sa Svetom Stolicom

Vlada zakonski uređuje plaćanje nastavnika u Katoličkim školama

Jagoda Marić

Ugovor je temeljen na ugovoru države sa Svetom Stolicom, a njime se školama koje osniva Katolička crkva, a koje poštuju program Ministarstva obrazovanja, daje status katoličkih škola s pravom javnosti, što im, između ostaloga, iz državnog proračuna osigurava plaće za sve nastavnike, a Vlada im daje i pravo na primanje ostalih potpora koje dobivaju škole čiji je osnivač država



ZAGREB Prigodničarski, dva tjedna prije dolaska Pape u Hrvatsku, Vlada je na današnjoj sjednici predložila Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama kojeg bi uskoro trebala potpisati s Hrvatskom biskupskom konferencijom.


Ugovor je temeljen na ugovoru države sa Svetom Stolicom, a njime se školama koje osniva Katolička crkva, a koje poštuju program Ministarstva obrazovanja, daje status katoličkih škola s pravom javnosti, što im, između ostaloga, iz državnog proračuna osigurava plaće za sve nastavnike, a Vlada im daje i pravo na primanje ostalih potpora koje dobivaju škole čiji je osnivač država.


Kako sve te škole već rade, njihovi nastavnici primaju plaću iz državnog proračuna, potpisivanje ugovora smo je preciziranje onoga što postoji u ugovoru s vatikanom, odnosno „legalizacija“ postojećeg stanja i to pred dolazak pape Benedikta XVI  u Hrvatsku. Hoće li to povećati financijske obveze države iz prijedloga ugovora nije jasno, niti što bi bile novčane potpore na koje se obvezala.




Vlada je predložila i izmjene zakona o financiranju političkih aktivnosti, pa bi tako Državno izborno povjerenstvo ubuduće stalno moglo nadzirati financije političkih stranaka, a ne samo u izbornim kampanjama.


Tako će uz državnu reviziju koja češlja njihove financije, stranke dobiti još jednog stalnog nadzornika, a na tome je kako su priznali i sami ministri inzistirala Europska komisija. 


Prijedlog je rezultata konačnih pregovora s Europskom unijom da se ojača nadzor političkih stranaka i mimo izbora, rekao je ministra uprave Davorin Mlakar.