Ispitan u DORH-u

VIDEO: Šeks znao sve o događajima u Osijeku ”91?

Sergej Abramov

Tijekom suđenja Glavašu, Šeks je u svjedočenju naveo da je 31. kolovoza 1991. godine vidio mrtvog čovjeka u dvorištu kompleksa u kojem je bilo sjedište Regionalnog kriznog štaba



ZAGREB Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks ispitan je jučer u Državnom odvjetništvu, kojem se javio s molbom da pruži iskaz o optužbama iznesenim o njemu u posljednjem izvješću Amnesty Internationala. 


  Šeks se javio jučer tijekom dana u Državno odvjetništvo, nakon čega ga je ispitala Davorka Radalj, zamjenica glavnog državnog odvjetnika zadužena za ratne zločine. O sadržaju iskaza u Državnom odvjetništvu ne žele razgovarati, kao ni o eventualnom daljnjem postupanju. 


  Prema informacijama ranije objavljenim u našem listu, Amnesty International smatra da je potrebno istražiti Šeksovu ulogu u ratnim zločinima počinjenim u Osijeku 1991. godine, kad je on bio predsjednik Regionalnog kriznog štaba.




Tijekom suđenja Glavašu, Šeks je u svjedočenju naveo da je 31. kolovoza 1991. godine vidio mrtvog čovjeka u dvorištu kompleksa u kojem je bilo sjedište Regionalnog kriznog štaba. Navodno se u izvješću Amnesty Internationala navode i tvrdnje jedne ženske osobe srpske nacionalnosti, koja je u tom razdoblju telefonski kontaktirala Šeksa i bezuspješno tražila od njega da joj pomogne naći nestalog muža. 


  Na temelju tih informacija u Amnestyju zaključuju da »Šeks možda nije poduzeo korake prema pripadnicima vojnih postrojbi pod njegovim zapovjedništvom ili prema osobama pod njegovom kontrolom da spriječi i zaustavi kršenje Ženevskih konvencija«. 


Nakon objave Šeksovih izjava Hini na dijelu portala pojavila snimka jednog od Šeksovih javnih istupa iz 1991. godine kada je tvrdio upravo suprotni – da sve postrojbe Republike Hrvatske na području grada Osijeka postupaju po odlukama Kriznog štaba” – dakle tijela kojemu je on osobno bio na čelu.