DSV skinuo prašinu sa stare optužnice

Skinut imunitet sucu Črnji, suđenje zbog Tiska pomaknuto s mrtve točke

Slavica Kleva

Marina Črnju optužnica iz 2006. godine sumnjiči da je, kao desna ruka tajkuna Miroslava Kutlea, zajedno s još desetak osoba, sudjelovao u isisavanju 23 milijuna kuna iz Tiska



RIJEKA Na jučerašnjoj sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV) jednoglasnom odlukom skinut je imunitet Marinu Črnji, sucu Općinskog suda u Krku. Kako nam je potvrdila tajnica DSV-a Tanja Pavelić-Borzić, razlog skidanja imuniteta leži u »staroj« optužnici kojom se Črnja tereti za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. 



Marin Črnja je između osamdesetih i devedestih godina bio sudac na Općinskom sudu u Rijeci, da bi u prvoj Vladi HDZ-a 1990. bio imenovan ministrom rada, boračkih i invalidskih pitanja. Nakon kratkog angažmana u Vladi, postao je glavnim čovjekom Miroslava Kutle, za sve prljave poslove vezane uz medije, od Slobodne Dalmacije do OTV-a.



Prvo ime na optužnici za gospodarske malverzacije teške 23 milijuna kuna jest ono Miroslava Kutle, tajkuna koji iza sebe ima veći broj pravomoćnih optužnica, ali i pravomoćnih presuda, također za dokazani kriminal u gospodarskim pretvorbama tijekom protekla dva desetljeća. Protiv Marina Črnje, Kutline desne ruke u tajkunskim poslovima iz devedesetih, pokrenuta je istraga na Županijskom sudu u Zagrebu 2000. godine, zajedno s još desetak osoba, zbog opravdane sumnje u »gospodarski projekt«, isisavanje 23 milijuna kuna iz »Tiska«.    

Upozorenja bez odjeka




No, samo godinu dana kasnije, Marin Črnja javio se na natječaj za mjesto suca Općinskog suda u Krku. Daleko od toga da Črnja nije ispunjavao formalne uvjete za suca, međutim tu je jedan »sitan detalj«, a taj je da je uz molbu morao dostaviti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Črnja je preskočio prepreku: potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak ishodio je na riječkom Općinskom sudu. U veljači 2002. dostavio ju je DSV-u koje ga je, tada na čelu sa Stankom Hautzem i Brankom Hrvatinom, sadašnjim predsjednikom Vrhovnog suda, imenovalo sucem na Krku, premda se o skandalu i malverzacijama s »Tiskom« upozoravalo gotovo u svim medijima. 


U međuvremenu, 2006., istraga protiv Kutle, Črnje i ostalih aktera je dovršena, podignuta je optužnica, uslijedili su prigovori na optužnicu, ali suđenje nije moglo početi budući da je u slučaj bio upleten sudac te mu je najprije trebao biti skinut imunitet.    

Povrijeđena mu prava?


Miroslav Kutle se danas navodno nalazi u BiH pa je u studenom prošle godine izdana Interpolova tjeralica za njim. Izgleda da je to bio »okidač« da se skine prašina sa svih optužnica i sudskih postupaka u ti jeku koje se vode protiv Kutle. Jučerašnjim skidanjem imuniteta sucu Marinu Črnji ostvaren je osnovni preduvjet da suđenje zbog malverzacija u »Tisku« konačno krene s mrtve točke. 


Marin Črnjom jučer nije nije želio ništa komentirati, tek je rekao da mu nije poznata odluka DSV-a, a ukoliko želimo nešto više saznati da se obratimo njegovom odvjetniku Milanu Jungiću. – Razgovarao sam s Marinom, zastupao sam ga u toj aktualnoj optužnici na način da sam stavio prigovor s obrazloženjem kako je riječ o sucu. Nakon toga optužnica je vraćena na Općinsko državno odvjetništvo s nalogom da se utvrdi da li je Marin Črnja doista sudac, kazao nam je odvjetnik Jungić. No, kako mi se u ovom trenutku čini, mom branjeniku su povrijeđena prava prema zakonu o DSV-u, pa u trenutku kada dobijemo rješenje DSV-a o skidanju imuniteta, podnijet ćemo ustavnu tužbu. A što se tiče same optužnice, Črnja je najmanje, odnosno uopće nije involviran u malverzacije, što ćemo morati dokazivati na sudu, zaključio je Jungić.