TDR diže cijenu najprodavanijih cigareta

Ronhill, MC i Benston nakon Nove godine skuplji za kunu?

Glas Slavonije

Iako u Adris grupi nisu izrijekom potvrdili poskupljenje, obavijest da će tri spomenute marke cigareta pri sljedećoj narudžbi biti skuplje za kunu dobili su djelatnici u kioscima tiska



ZAGREB Posve je izvjesno da će nakon Nove godine Tvornica duhana Rovinj za jednu kunu podići cijene svojih najprodavanijih cigareta – Ronhillu, MC-u i Benstonu. Riječ je o tri marke cigareta kojima TDR jesenas nije dizao cijenu, nakon što je 1. listopada stupila na snagu Vladina uredba o povećanju trošarina na duhanske proizvode.


 Premda su djelatnici u kioscima Tiska već dobili obavijest da će tri spomenute marke cigareta pri sljedećoj narudžbi biti skuplje za jednu kunu, u rovinjskoj Adris grupi nisu izrijekom potvrdili to poskupljenje, ali su dali do znanja da je ono neizbježno.


»Porezi, odnosno trošarine u cijeni cigareta sudjeluju s više od 70 posto. Pri svakom povećanju trošarina TDR pokušava, koliko god je to moguće, preuzeti teret poskupljenja na sebe, kao što smo to učinili i prigodom posljednjeg povećanja trošarina od 1. listopada ove godine. Cijene cigareta Ronhilla, Benstona i MC-a tada nisu mijenjane. No, realno je očekivati da će, zbog radikalnog povećanja trošarina, doći i do korekcije cijena tih proizvoda, o čemu ćemo pravodobno obavijestiti naše kupce«, rekla nam je Kristina Miljavac iz Ureda za odnose s javnošću Adris grupe.




Podsjetimo, Vlada je ljetošnjim rebalansom povećala deficit proračuna te odlučila ne dirati plaće i mirovine, a manjak nadoknaditi povećanjem trošarina na benzin i duhanske proizvode. Tada je utvrđena tzv. specifična trošarina od 180 kuna za tisuću komada cigareta stavljenih na tržište, dok je proporcionalna trošarina povećana s 30 na 33 posto. Kada je u listopadu odluka stupila na snagu, TDR nije dirao cijene Ronhilla, MC-a i Benstona – cigareta koje su za jednu kunu već poskupjele početkom godine – nego samo Avangarda, Ronhill Slimsa i Walter Wolfa. Inače, sadašnja cijena Ronhilla je 18, MC-a 16, a  Benstona 14 kuna.