Zatajenje srca

Preminuo Đuro Brodarac, odvjetnik Šale optužio državu za ubojstvo!

Hina

Brodarac je  doveden u KBC Osijek zbog srčanih problema, a prije tri tjedna je uhićen zbog sumnje za počinjenje ratnog zločina



ZAGREB – Odvjetnik Đure Brodarca, koji je jutros u 8,25 sati umro u osječkome Kliničkom bolničkom centru (KBC), Petar Šale izjavio je danas u Osijeku kako su za smrt njegova branjenika odgovorni država i sustav izvršavanja kaznenih sankcija.


U izjavi za medije pred zgradom osječkoga Županijskoga suda Šale je ustvrdio kako je njegov branjenik »ubijen na način koji nije klasične naravi, ali po ovome sustavu«.



»General Brodarac je pritvoren, za što nije bilo potrebe, jer smo predlagali ono što hrvatski zakon nalaže, da je pritvor zadnja mjera, odnosno iznimka, što ovdje nije učinjeno«, rekao je Šale.




Dodao je kako je sudu predana cjelokupna Brodarčeva medicinska dokumentacija, a njegov je klijent pregledan u zatvoru te je utvrđeno da ima visoki tlak, da boluje od šećerne bolesti, da prima više od 12 lijekova, a smješten je u ćeliju s još šest osoba na temperaturi višoj od 40 stupnjeva. 


 »Logično je bilo očekivati da će rezultat najvjerojatnije biti ovakav, ali siguran sam da su oni to očekivali i da su znali da će se to dogoditi.


Sva odgovornost za ovo ubojstvo pada na ovu državu i sustav izvršavanja sankcija jer u ovako neljudskim uvjetima držati nacionalne heroje zaista je sramotno«, ustvrdio je Šale. Dodao je kako se čeka sva potrebna dokumentacija, obukcijski nalaz i utvrđivanje uzroka smrti, što će se provjeriti kod mjerodavnih vještaka u Zagrebu, a obitelj njegova branjenika odlučit će o budućim potezima.