Reakcija na izjavu HBK

HHO: Nema dokaza o nesnošljivosti prema katolicima

Hina

Objektivan promatrač mora konstatirati da Katolička crkva u Hrvatskoj uživa mnoštvo društvenih i materijalnih povlastica koristeći se činjenicom da se većina građana u Hrvatskoj deklarira katolicima«, rekao je Čičak na konferenciji za novinare



Hrvatski helsinški odbor (HHO) primio je izjavu Komisije HBK »Iustitia et pax« o zabrinutosti zbog sve češćeg izražavanja nesnošljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj s iznenađenjem jer kao nevladina udruga za ljudska prava nikad nije zabilježio nijedan slučaj koji bi opravdao takvo obraćanje te komisije javnosti niti je ta komisija podastrla ijedan konkretan dokaz za svoje tvrdnje, navodi se u izjavi HHO-a koju je danas iznio predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.


Napominjući da je iznimka tek pismo udruge »Vigilare« u kojem se prosvjeduje zbog diskriminacije katolika na HRT-u na Uskrs 2010. te vrijeđanja katolika na portalu Index.hr u siječnju ove godine, HHO ističe kako je, međutim, zabilježio mnoge slučajeve kršenja ljudskih prava manjinskih skupina i pojedinaca koje su podupirali »pojedini svećenici i samoproglašeni ‘katolici’«.


»Objektivan promatrač mora konstatirati da Katolička crkva u Hrvatskoj uživa mnoštvo društvenih i materijalnih povlastica koristeći se činjenicom da se većina građana u Hrvatskoj deklarira katolicima«, rekao je Čičak na konferenciji za novinare. Istaknuo je kako je po teoriji i praksi ljudskih prava nepojmljivo da većinska skupina koja čini od 80 do 90 posto populacije u demokratskom društvu može biti diskriminirana od članova te iste populacije, kao što je nepojmljivo i da 20 posto građana nekatolika može imati tako veliku prevlast da diskriminira katoličku većinu.




Upravo zato »stječe se dojam da Komisija tom izjavom na temelju izmišljene diskriminacije katolika traži dodatne privilegije za katoličke vjernike, i to baš u predizborno vrijeme. Uz to, izjavu doživljavamo i kao oblik pritiska na saborske zastupnike – vjernike da prilikom glasovanja o promjenama Kaznenog zakona podupru prijedlog o ponovnoj kriminalizaciji klevete, stoji u izjavi.


Komisija »Iustitia et pax« na čak četiri mjesta u svojoj izjavi, navode u HHO-u, traži od države da intervenira te poziva njezina represivna tijela – policiju, DORH, sudove – da reagiraju »po službenoj dužnosti«.


Takav zahtjev pokazuje, ocjenjuju u HHO-u, da ni članovi Komisije nisu potpuno imuni na mentalitet »baštinjen iz vremena komunističkog totalitarizma koji nikada nije u potpunosti nestao« jer time traže kriminalizaciju slobode mišljenja i izražavanja i ponovno uvođenje verbalnog delikta koji se, kaže Čičak, nije pokazao učinkovitim ni u vrijeme komunizma pa neće ni danas.


»Znakovito je da se Komisija, kao što je to nekada činio i pokojni predsjednik Tuđman, obraća samo ‘Hrvaticama i Hrvatima’ pozivajući ih ‘da hrabro u javnosti iznose svoje stavove o raznim temama’. U Hrvatskoj kao građanskoj državi postoje i drugi građani – katolici koji nisu Hrvati. Stoga ovaj dio izjave sa stajališta ljudskih prava držimo diskriminacijskim«, stoji, među ostalim, u izjavi HHO-a.


U izjavi o nesnošljivosti prema katolicima u Republici Hrvatskoj, koju je potpisao predsjednik Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije  sisački biskup mons. Vlado Košić, tvrdi se, uz ostalo, da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje nesnošljivosti prema katolicima na isti način kako su reagirala kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca.


Komisija ističe kako treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima.