Stari vs. Mladi Jastreb

Dedaković: Prosvjedi su dno dna, treba ih odmah prekinuti; Borković: Nastavljamo s prosvjedima!

Boris Pavelić

Mile Dedaković tvrdi da je "jedna skupina branitelja dobila velike novce za navodnu obranu Purde, i stavila te novce u džep" i da će to uskoro biti dokazano i "papirima"

Odluka srbijanskog državnog odvjetništva za ratne zločine da odustane od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona, zbog nedostatka dokaza da su učinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, s oduševljenjem je dočekana u Hrvatskoj, ali su stavovi o tome treba li, unatoč povratku Purde, nastaviti s prosvjedima branitelja. 




Na suprotnim stranama kada je o toj temi riječ našli su se i ratni zapovjednici Vukovara. 


Branko Borković Mladi Jastreb ocijenio je kako je odluka Srbije došla prekasno, te proučio da hrvatski branitelji ne odustaju od prosvjeda sve dok se ne raščisti situacija sa Srbijom vezano uz hrvatske branitelje jer “ne žele da ih Srbija amnestira, nego da ih Hrvatska zaštiti”. 


Zadovoljan raspletom situacije njegov prethodnik na mjestu zapovjednika ratnog Vukovara, Mile Dedaković Jastreb, kazao je za Novi list da je “znao da će tako završiti”. 




– Nije bilo nikakve dileme da su to nevini ljudi. Uvijek sam govorio da će se Purda čist vratiti u Hrvatsku. To je i potvrda mome uvjerenju i ljudima koji nisu išli prosvjedovati i raditi gluposti. Neki su instrumentalizirali Purdu za svoje interese, a to je – kako kaže Sačić – dno dna. Prosvjedi su dno dna, a ne ono što Sačić govori. Drago mi je da je Split, koji je uvijek bio za prosvjede, ovaj put prepoznao da prosvjedi nisu dobra stvar, prokomentirao je ratni zapovjednik Vukovara Mile Dedaković Jastreb odluku o oslobađanju Purde, Janjića i Maslova.


Pri tome, Dedaković je iznio i tvrdnju da je “jedna skupina branitelja dobila velike novce za navodnu obranu Purde, i stavila te novce u džep” i da će to uskoro biti dokazano i “papirima”.