Veliki uspjeh riječkih liječnika

Dan za povijest u KBC-u: Prvi put u Rijeci istovremeno presađena tri bubrega

Barbara Čalušić

Najprije je obavljena jedna višeorganska eksplantacija, a potom se krenulo u tri istovremene transplantacije. Bubreg su dobili jedan muškarac i dvije žene



Jučerašnji datum bez sumnje će ostati zabilježen u povijesti riječke transplantacijske medicine – prvi put u Kliničkom bolničkom centru Rijeka započete su tri istovremene transplantacije bubrega. Počevši od ranih jutarnjih sati, riječki transplantacijski tim radio je bez predaha gotovo 24 sata. Najprije je obavljena jedna višeorganska eksplantacija, a potom se nešto prije podneva krenulo u tri paralelne transplantacije bubrega.


Prema riječima transplantacijskog koordinatora u KBC-u Rijeka, doc. dr. Željka Župana, transplantirani pacijenti zahvaljujući sve jačoj svijesti o darivanju organa u Hrvatskoj na listi čekanja za organ koji život znači čekali su manje od šest mjeseci.


Brza reakcija  


 




Riječ je o jednom mladiću i djevojci te ženi srednje životne dobi koji su organe dobili od dvaju preminulih pacijenata iz Hrvatske te jednog iz Nizozemske koji je dobiven posredstvom Eurotransplanta.


– Tri istovremene transplantacije dokaz su da postoji više kompetentnih timova u riječkom KBC-u koji ih mogu obavljati. Pritom valja reći da se bez obzira na angažiranost našeg velikog transplantacijskog tima kojeg čine nefrolozi, transfuziolozi, kirurzi i antesteziolozi koji su koristili tri operacijske sale, mogu i dalje nesmetano obavljati eventualne hitnoće, objašnjava Župan. On posebno ističe vrlo kratko vrijeme koje je u ovom slučaju proteklo od same eksplantacije do transplantacije organa koje jamči njigovu kvalitetu.



Jedno je sigurno – uspjeha transplantacijske medicine u Hrvatskoj ne bi bilo bez humanosti darivatelja organa i njihovih obitelji zahvaljujući kojima je Hrvatska u protekloj godini došla u sam europski vrh. Samo u riječkoj bolnici prošle je godine obavljena 21 eksplantacija organa s preminulih darivatalja dok ih je od početka ove godine obavljeno osam. Dr. Župan ističe da će ukoliko se nastavi ovaj tempo, Rijeka kao i Hrvatska u kojoj je u ovoj godini obavljeno 40-ak eksplantacija, i ove godine biti u europskom vrhu zemalja po broju onih koji svojim životom spašavaju živote – darivatelja organa.



O kakvom je pak transplantacijskom timu riječ i koliko je u ovakvim slučajevima bitna organizacija, svjedoči i podatak da je organ koji je stigao putem Eurotransplanta vozilom dopremljen iz Graza koji je jučer bio najbliži aerodrom na kojeg je mogao biti dopremljen organ iz Nizozemske.  


Župan podsjeća da broj transplantacija koji se obavlja mora uvijek pratiti i broj darivatelja, što je, kako dodaje, vrlo korektan princip.


Europa iza Hrvatske  


 


Činjenica da su pacijenti koji su jučer ušli u transplantacijski program KBC Rijeka čekali oko pola godine na organ svjedoči i o velikom uzletu transplantacijske medicine u Hrvatskoj, s obzirom da je prosječno čekanje na bubreg u Europi, daleko dulje i iznosi oko 40 mjeseci.


– Svakako treba naglasiti da se odluka o transplantaciji kod nas donosi isključivo po medicinskim kriterijima. Također, pogrešno je misliti da se u pojedinim hrvatskim transplantacijskim centrima na red dolazi prije ili pak kasnije u odnosu na ostale – liste čekanja su istovjetne, naglašava Župan.