Uspjeh na vojnom sajmu u Abu Dhabiju

Hrvatska kaciga za egipatsku glavu

Irena Frlan Gašparović

 Za početak će isporučiti sedam tisuća kaciga, a najavljena im je i narudžba od pet tisuća kaciga za Južnoafričku Republiku



Egipatskim vojnicima glavu će ubuduće čuvati hrvatska kaciga, dok će kuvajtski policajci nositi hrvatske odore i hrvatske pancirke. Konkretan je to i unosan rezultat nastupa hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme na međunarodnom sajmu vojne industrije IDEX 2011 u Abu Dhabiju, najvećem sajmu te vrste na Bliskom istoku i Sjevernoafričkoj regiji.


   Hrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je da je tvrtka Šestan-Busch iz Preloga zaključila četverogodišnji ugovor za opremanje egipatske vojske. Za početak će isporučiti sedam tisuća kaciga, a najavljena im je i narudžba od pet tisuća kaciga za Južnoafričku Republiku. Kroko International iz Zagreba zaključio je, pak, ugovor za isporuku čak 40 tisuća komada odora za kuvajtsku specijalnu policiju, deset tisuća komada odjeće specijalne namjene i još pet tisuća pancirnih prsluka. 


   Prema priopćenju HGK, i tvrtka Đuro Đaković – specijalna vozila imala je konkretne razgovore s Patrijom vezane za razvoj daljne međusobne suradnje na proizvodnji borbenih oklopnih vozila. 




   – Tvrtke su izuzetno zadovoljne organizacijom sajma, posjetom ministra obrane Davora Božinovića i organizacijom službene posjeta delegacije Afganistana i princa Mohameda Bin Saida. Osim sklopljenih ugovora, ostvareni su i brojni novi kontakti čiji će se rezultati vidjeti u sljedećim mjesecima, kazala je direktorica Sektora za industriju HGK Zoja Crnečki. Najavila je da će komora ove godine organizirati nastup hrvatskih proizvođača na još dva sajma naoružanja i vojne opreme, u Londonu i u Parizu. 


   U isto vrijeme, ministar obrane Davor Božinović najavio je da je Hrvatska spremna Afganistanskoj narodnoj armiji (ANA) donirati određenu količinu korištenog osobnog naoružanja i vojne opreme. Ministar se u Abu Dhabiju sastao s predstavnicima afganistanskih ministarstava obrane i unutarnjih poslova te stožera afganistanske vojske. Dužnosnicima zemlje u kojoj u operaciji NATO-a sudjeluju i hrvatski vojnici Božinović je kazao da postoji i mogućnost opremanja ANA-e novim proizvodima hrvatske vojne industrije. Prema priopćenju MORH-a, zamjenik afganistanskog ministra obrane general Hamayun Fauzi iskazao je interes za te proizvode te dodao da su stvoreni preduvjeti i za pokretanje projekata u području razvoja infrastrukture u Afganistanu, primjerice željezničkog prijevoza. 


   Na sajmu u Abu Dhabiju izlagali su Agencija Alan, DOK – ING, Đuro Đaković – specijalna vozila, Šestan-Busch, Kroko International i Inkop obuća.