Nesreća u Chamonixu

Hrvatski i srpski alpinist smrtno stradali u Francuskoj

Danijela Bauk

Unesrećeni nisu službeno identificirani, no sumnja se da je riječ o hrvatskom državljaninu, Toniju Rosi (21) iz Makarske, te srpskom državljaninu Igoru Skenderu (25) iz Beograda



Prema informacijama Francuske gorske službe spašavanja stacionirane u  Chamonixu (PGHM), u utorak su u masivu Mont Blanca smrtno stradla dvojica alpinista hrvatske i srpske nacionalnosti.


Zbog lošeg vremena koje je na tom području nastupilo u srijedu spasioci još uvijek nisu spustili tijela u dolinu, te unesrećeni nisu službeno identificirani, no sumnja se da je riječ o hrvatskom državljaninu, Toniju Rosi (21) iz Makarske, te srpskom državljaninu Igoru Skenderu (25) iz Beograda.


Njih dvojica, naime, uputili su se utorak rano ujutro u sjevernu stijenu Les Droitesa (4000m) iznad ledenjaka Argentiere u jedan od najpoznatijih i vrlo zahtjevnih alpinističkih smjerova poznat kao Ginat.




Radi se o najperspektivnijem hrvatskom alpinistu, članu HGSS-a i jednom od najboljih srpskih alpinista mlađe generacije koji su često znali penjati zajedno ostvarivši cijeli niz odličnih alpinističkih uspona.


Dvojac je posljednji put primjećen u utorak tijekom prijepodneva na sredini stijene. Kako se nisu javljali ni iduće jutro, pokrenuta je akcija spašavanja, a prema informacijama francuskih spasioca, u srijedu su u podnožju sjeverne stijene Droitesa pronađena dva beživotna tijela.


Spasioci su se mjestu nesreće približili koliko su mogli zbog tada već pogoršanih vremenskih uvjeta, no odlučili su da sve daljnje akcije odgađaju do danas ujutro.


Iako službena identifikacija još nije izvršena, prema neslužbenim informacijama, prijatelj dvojice alpinista koji je do Chamonixa putovao s njima prepoznao je s fotografija da je riječ upravo o nestaloj dvojici.


Ukoliko im vrijeme dozvoli, francuski spasioci pokušat će tijela danas spustiti u dolinu.