Nasilje nije dijalog

Predsjednik Dinama reagirao na prosvjede navijača

Ivana Vaupotić

Najveći problem za klub predstavlja napeta situacija s Bad Blue Boysima



ZAGREB Dugoočekivana »Dinamova« Redovna skupština, koja je ujedno bila i izborna, iako tako nije pisalo na dnevnom redu, iznjedrila je tek kozmetičke promjene, a takav rasplet nije zadovoljio grupu od petstotinjak Bad Blue Boysa okupljenih ispred stadiona Maksimir.


Naime, oni već neko vrijeme zahtijevaju bezuvjetni odlazak prvog operativca kluba Zdravka Mamić i njegovih najbližih suradnika, kao i pravo glasa za sve registrirane članove »Dinama«, po uzoru na »Barcelonu« i »Real Madrid«.


Skupštinari su, pak, usvojili prefiks »Građanski« ispred riječi »nogometni klub«, što znači da ime sada glasi »GNK Dinamo«, te su prihvatili promjene Statuta. Tako je Mamić prestao biti izvršni dopredsjednik, a postao je izvršni predsjednik. Inicijativa pod nazivom »Jedan član – jedan glas« nije ni razmatrana.




– Promijenili smo i Statut po uzoru na primjere iz Europe. Navijačima nudimo jasnu suradnju, ali taj zahtjev je nemoguće izvršiti, jer to bi vodilo prema samouništenju kluba. Naravno, nešto takvo ne možemo dozvoliti – istaknuo je Mirko Barišić čija funkcija je također promijenila ime.


Konkretno, on više nije predsjednik Izvršnog odbora, od utorka je postao predsjednik kluba. Spomenute promjene predstavljaju tek usuglašavanje s izmjenama i dopunama Statuta, što nikako nije leglo društvu okupljenom ispred stadiona. Svoje nezadovoljstvo Bad Blue Boysi su nakon Skupštine iskazali bacanjem raznih predmeta prema Mamiću, a takav izljev primitivizma za sobom je povukao i reakciju.


– Mi smo uvijek otvoreni za dijalog. Međutim, nasilje nije dijalog, nasilje je nasilje – istaknuo je Barišić.


Odgovorni iz Maksimirske 128 i dalje sanjaju proboj u Ligu prvaka i žale se na tešku gospodarsku situaciju u državi, zbog čega, poput svih hrvatskih klubova, imaju problema s pronalaženjem sponzora.


– U ovim vremenima nema financijske stabilnosti. Praktički smo ostali sami na vjetrometini, a za igranje europski utakmica treba obnoviti stadion. Moramo izmijeniti travnjak, obložiti tribine i napraviti još neke osnovne zahvate. Sami ćemo to teško izdržati – zaključio je predsjednik »Dinama«.


Ipak, najveći problem za klub predstavlja napeta situacija s Bad Blue Boysima. Iako su trofeji postali dio svakodnevice, bunt navijača predvođenih građanskom inicijativom »Zajedno za Dinamo« ne jenjava.