Uoči današnjeg IO HNS-a

Vlatko Marković: Čelnici 1. HNL doveli su ligu na mrtvi kolosijek nezanimljivosti, nekvalitete i užasa

Orlando Rivetti

Najteže mi je bilo kada se raspravljalo o tome kako će izgledati naše ligaško natjecanje. Festival egoizma, svatko gleda samo svoj interes. Sada sam siguran, za nekoliko godina bit ćemo kao austrijska liga. Uređena i poštena, kaže Marković



RIJEKA - Austrijanac, naš susjed, Thomas Partl, predsjednik Disciplinske komisije UEFA-e, spustio je mač težak 80.000 eura. Kazna za splitski »dekor« ustaštva i nacizma, svastike i slova U, za Dom spremi i baklje…


Za splitsku sramotu europski disciplinci nisu imali milosti. Nikad veća kazna zbog divljanja navijača, oprostite, huligana (HNS je »zahvalan partner«, puni blagajnu…), ali svi su odahnuli. Prijetila je kazna igranja bez publike 6. rujna protiv Izraela.


Na današnjem meniju Izvršnog odbora HNS-a bit će paprenih slijedova. Izbor domaćinstva susreta s Izraelom (opet Split ili ipak Zagreb?), potvrda prvoligaških licenci…




Vlatko Marković se, za razliku od glavnog tajnika Zorislava Srebrića (ima pune ruke posla !), redovito javlja na mobitel, spreman na razgovor.


– Karcinom huliganizma razara tkivo najmlađih selekcija. Godišnje trošimo 100.000 eura, sada moramo začepiti rupu od 80.000. Pronaći ćemo ih, ne možemo dopustiti da mlade selekcija koje su blizu velikim natjecanjima izostanu sa smotri gdje se postaje igrač. Huligani rade protiv HNS-a, ali naškodili su djeci.


Povjerenik za sigurnost HNS-a, Zoran Cvrk, smatra da je netko namjerno donio svastiku da bi Savez bio kažnjen. Uvjeren da je to klasičan reket?


– Ne znam. Blizu je istine, ali ne mogu shvatiti. Što je tim ljudima? Reprezentacija nam je među 10 na svijetu, otiđite u inozemstvo, primjerice Australiju, pa da vidite tko je HNS i hrvatska reprezentacija. Osjetite silnu ljubav prema tom svetom dresu.


Hajduk i Splićani imaju svoje adute obrane?


– Ne mogu optužiti »Hajduk«, nije mi na kraj pameti. Ali, kao u Zagrebu, Rijeci ili Osijeku, ti koji unose baklje i svastike su dio tog ambijenta. Baklje nisu bačene na HNS nego na »Hajduk«, klub koji im je omogućio gledanje kvalitetne utakmice. Dobro smo prošli kod UEFA-e, zamislite da smo morali igrati bez publike. Na sablasno praznom stadionu, kao u grobnici.


Na Poljudu je bila kamilica u odnosu na splitski Gay Pride, zgraža se cijela Europa?


– Neću o tome. Jednom sam nedužan optužen.


Protiv Izraela u Splitu ili Zagrebu?


– Pitajte sve izbornike, oni su uvijek odlučivali, njihova je bila posljednja. Igrat će se tamo gdje je igračima najugodnije! Ne želim utjecati na izbor, izvagat ćemo sve i odlučit će Izvršni odbor. Po Bilićevoj želji!


Svladali smo Gruziju, ali nismo blistali, pobjegli smo iz vrše?


– Pa, moglo je biti 6:1. Dobro, nismo oduševili igrom.


Izbornik Bilić bi odstupio da nije došlo do preokreta, krenuo bi i napad na Markovića?


– Marković je bio trener prije 30 godina…


Mislio sam na Markovića predsjednika?


– J… mi se za te lovce na vještice!


Izvršni odbor mora amenovati sastav Lige 16. Bit će vatre?


– Novi je sastav »loptačke vlade«, bit će pošteno, po zakonima i propisima. A zna se što mislim o Ligi 16. Godinama glumim Don Quijota.


Vaš suradnik, Miroslav Uljan, tvrdi da će »Pomorac« ići do Vrhovnog suda u borbi za svoju prvoligašku licencu?


– »Pomorac« ima uvjete, organiziran je klub, ima kvalitetu, dakle nije bez šansi. Međutim, nisam se bavio problemom licenciranja. Nemam uvid, vidjet ćemo. Sigurno je da će biti nezadovoljnih… Jer, u toj ligi su svi gurali svakoga.


Štimac tvrdi da je Istra »izbačena« iz Lige, jer je bila na njegovoj strani. Kao što su bičevani klubovi poput »Cibalije«… Oni koji nisu puhali u vaš rog?


– Nemam namjeru razbijati glavu takvim glupostima.


Još nije stigla potvrda Ministarstva uprave o skupštini od 17. prosinca?


– Ništa tu nije sporno. Zna se tko saziva Skupštinu. FIFA i UEFA su sve potvrdili.


Ako potvrdite »Gorici« prvoligašku vizu, a navodno će »pasti« (kao i Pomorac…), zbog – »Istre«, imat ćemo tramvaj ligu – »Dinamo«, »Zagreb«, »Lokomotiva«, »Inter«, »Lučko« i »Gorica«…?


– Ne želim uopće komentirati, oni koji su vodili Ligu nisu slijepi, vide dokle su je doveli! Na mrtvi kolosijek nezanimljivosti, nekvalitete i užasa.


Više u tiskanom izdanju Novog lista od 20. lipnja