Prvo izdanje

Full Moon regata: Puna jedra bure jednima odgovarala, drugima baš i ne

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Vjetar pomrsio račune organizatorima prve Full Moon regate koja se trebala jedriti tijekom noći od Pule do Cresa



Jaka bura poremetila je planove organizatorima prve Full Moon regate Pula-Susak-Cres, pulskom JK-u Delfin i creskom JK-u Reful, pa su jedriličari iz Pule prema Cresu startali tek u subotu ujutro, dok su u petak predvečer jedrili na skraćenoj ruti oko otočića Sv. Jerolim.


Program jedriličarskog spektakla započeo je još u četvrtak, druženjem na Forumu u centru Pule nazvanom »Ćakule pod jedrima«, gdje su se mogle čuti zgode i nezgode iz jedriličarskog svijeta, te uz zvuke glazbe kušati istarske delicije.


Pripreme za regatu i kulturno-umjetnički program nastavljeni su i u petak, a navečer je trebala započeti regata pod punim mjesecom.





Nažalost, zbog vrlo jake bure jedriličari su prema Cresu krenuli u subotu ujutro, a nije se jedrilo ni oko otoka Suska, no svejedno je trebalo »potegnuti« dugu orcu od svjetionika Porer do cilja.


Pobjednička devetnaestometarska jedrilica CleanSport One u Cres je stigla već u ranim popodnevnim satima i na stari mul privukla mnoge znatiželjnike.


– Odlično je bilo! Dobra manifestacija, dobra organizacija, a jaka bura odgovarala je našoj jedrilici i našoj ekipi, izjavio je prilikom pristajanja skiper pobjedničke jedrilice Mitja Simčič, te dodao da ga za Cres vežu mnoge lijepe uspomene.


Nastavilo je polako pristizati i ostalih četrdesetak plovila raznih kategorija, da bi se završna fešta uz klapu Burin i proglašenje pobjednika održali u restoranu Nono Frane. Sve posade dobili su paket lokalnih proizvoda, a pobjednička CleanSport One veliki pršut.


Budući da ove godine jedriličari zbog bure nisu uživali u noćnoj plovidbi pod punim mjesecom od Pule do Cresa, imat će za to prilike sljedećih godina jer organizatori vjeruju da će ova manifestacija prerasti u međunarodni jedriličarski spektakl.