Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 1
Sutra: 28° 28° 1
20. lipnja 2019.
Odluka Vlade

Vlada odobrila 150 milijuna kuna za znanstvenu djelatnost u tri godine

Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2013. u 14:13 2013-06-06T14:13:08+02:00

Novac za namjensko financiranje znanstvene djelatnosti će se dodjeljivati temeljem ugovora koji će sveučilišta i instituti sklapati s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta

ZAGREB Vlada je odlučila osigurati ukupno 150 milijuna kuna u tri godine za financiranje temeljne znanstvene djelatnosti na sedam sveučilišta i 25 javnih znanstvenih instituta koji će o raspolaganju sredstvima morati podnositi godišnje izvješće.

»Prijedlog pokazuje da Vlada snažno podržava autonomiju sveučilišta i znanstvenih instituta, ali smatramo i da ona povlači odgovornost«, rekao je resorni ministar Željko Jovanović naglasivši kako je novac osiguran, ali i da će znanstvene institucije morati podnosti godišnja izvješća.

»Neki na to reagiraju vrlo negativno jer ih ne žele podnositi, a mi kažemo – autonomija da, ali ona povlači odgovornost«, rekao je Jovanović.

Upozorio je pritom da je Hrvatska u ovom trenutku ispod europskog prosjeka jer za znanost i istraživanje izdvaja 0,75 posto BDP-a, dok je u Europi izdvajanje oko dva posto.

Europa ima cilj da do 2020. za istraživanje i razvoj izdvaja 3 do 5 posto BDP-a, a mi smo sebi dali zadatak da do 2020. dođemo barem do 1,4 posto BDP-a, istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Upravo ti pokazatelji, dodao je, razlog su rada na cjelokupnoj reformi u znanosti i obrazovanju. »Ona nikad nije laka. Uvijek ćete naići na one kojima te promjene ne pašu jer su naučili na neke svoje ustaljene sheme«, ustvrdio je.

Premijer Zoran Milanović zaključio je da tko god dobiva novac građana, mora za njega i odgovarati.

Novac za namjensko financiranje znanstvene djelatnosti će se dodjeljivati temeljem ugovora koji će sveučilišta i instituti sklapati s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Ugovorom će biti utvrđeni pokazatelji znanstvene djelatnosti koji su temelje za raspoređivanje sredstava, a ona se neće moći koristiti za podmirivanje rashoda za zaposlene, kapitalna ulaganja i podmirivanje osnovnih materijalnih troškova redovnog poslovanja. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Wolt stiže u Rijeku!
Dostava najbolje hrane

Wolt stiže u Rijeku!