Subota, 6. veljače 2016.
Njemačko istraživanje dovodi u pitanje zamjenu žarulja u EU

Štedne žarulje emitiraju kancerogene spojeve?

Ekološki prihvatljive ali opasne po zdravlje - štedne žarulje
Ekološki prihvatljive ali opasne po zdravlje - štedne žarulje
Objavljeno: 26. travnja 2011. u 10:00

Dok se potrošače godinama poziva da klasične žarulje zamijene štednima, berlinski stručnjaci upozoravaju da te žarulje trebaju biti uključene što kraće i što dalje od glave

ZAGREB  Štednje žarulje, koje do kraja iduće godine unutar EU-a moraju u potpunosti iz upotrebe izbaciti klasične žarulje sa žarnom niti, potencijalno su kancerogene, objavio je u svom istraživanju Berlinski Alab laboratorij. Tako su "zelene" žarulje, oko kojih se već duže vodi rasprava zbog, također, prisustva žive i, time, potencijalne opasnosti u slučaju razbijanja žarulje, postale i ozbiljno opasne po ljudsko zdravlje. Kako su zaključili njemački znanstvenici, a vijest obilazi svijet, upaljene štedne žarulje emitiraju fenol, naftalen i stiren, štetne otrovne, odnosno kancerogene spojeve koji u slučaju dugotrajnije izloženosti, mogu biti i fatalni. 

Izvor elektromagnetskih valova

Francuska komisija za sigurnost potrošača nedavno je, konačno, objavila mišljenje kojim upozorava potrošače na činjenicu da štedne žarulje, kao i mobilni telefoni te mikrovalne pećnice, također emitiraju elektromagnetske valove. Švicarsko Ministarstvo zdravstva svoje građane zato upozorava da osiguraju minimalnu udaljenost od 30 centimetara od štednih žarulja, budući da ponekad mogu izazvati razinu valova i do 400 volti po metru, dok je dozvoljena granica 87 volti po metru. 

I dok se potrošače već godinama poziva da stare klasične žarulje zamijene štednima, a onda i štede tako što će ih duže vrijeme držati upaljenima, berlinski stručnjaci upozoravaju da te žarulje trebaju biti upaljene što kraće, isključivo u prostorijama koje se mogu zračiti, i što dalje od glave.  

Je li objava ovakvog istraživanja "diverzija" proizvođača klasičnih žarulja, koje izlaze iz upotrebe, ili opravdana bojazan, pokazat će vrijeme, no činjenica je da se oko "zelenih" žarulja, koje bi trebale pomoći svijetu da smanji emisije štetnih tvari u okoliš, vode sve žešće rasprave. EU je već zabranila klasične žarulje od 100 i 75 vata, u rujnu ove godine "umirovljene" će biti i žarulje sa žarnom niti od 60 vata, do kraja 2012. godine s tržišta će morati nestati i one od 40 i 25 vata. EU procjenjuje da se zamjenom svih starih žarulja novima, može uštedjeti i do 40 milijardi kilovatsati godišnje, čime se sprečava i emisija 15 milijuna tona CO2 u okoliš. Ulaskom u EU, i Hrvatska će, dakako, biti obavezna izbaciti stare žarulje iz upotrebe, no postavlja se pitanje koliko su "ekološke" žarulje zaista ekološke.  

Haifa University u Izraelu već je prije objavilo istraživanje prema kojem štedne žarulje mogu rezultirati porastom raka dojke kod žena, budući da, za razliku od klasičnog žutog osvijetljenja kojeg daju stare žarulje,  imitiraju bijelo dnevno svjetlo, ometajući proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Druge su ustanove, također, upozoravale na mogućnost da štedne žarulje potaknu i razvoj migrene, dok dermatolozi upozoravaju na porast kožnih problema. 

Komentari

4
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • idiotidioticus
  idiotidioticus   Objavljeno: 1. lipnja 2014. u 0:37

  Još 1930-tih su u Švicarskoj osnovali internacionalni kartel koji je strogo pazio da proizvođači žarulja u svijetu ne prave žarulje koje traju duže od 15000 sati (plaćali su i kazne). Enormna količina love je potrošena na razvoj niti koja će trajati samo toliko (jer kome bi onda oni prodavali svoju robu?). Sada su uveli štedne žarulje pod motom štednje energije, a u stvari su skuplje, štetne i kratko traju. Profit prije svega.

 • U2fuzije
  U2fuzije   Objavljeno: 27. travnja 2011. u 13:33

  Kad bi se koristila SILA TEZA u zamjenu za fosilna i ne-fosilna goriva i u zamjenu za nuklearke danas se
  nebi trubilo i pisalo da se mora manje trositi struja, nego bi se islo da se sto vise trosi struje u dokazivanju neke proizvodnje.
  HRVATSKA ima dobre prilike da zaustavi svim fosilnim i ne-fosilnim gorivima i nuklearkama da se ubuduce
  zabrani to koristenje, ta mogucnost lezi u ladici kod ministra znanosti i obrazovanja kod Radovana FUCHS.

 • tonal
  tonal   Objavljeno: 26. travnja 2011. u 13:42

  Veliki napori se ulazu da se gradanje obrazuje kako da se ponasaju odgovorno prema okolisu. Izrazito je neodgovorno od jednog medija sa znacajnim citateljstvom apokalipticnim naslovima dovoditi u pitanje opravdanost ovakve rasvjete, a da se u cijelom tekstu nigdje ne spomene niti ustanovu, niti autore niti naslov studije, jednako kao sto se ni na koji nacin da ova vijest "obilazi svijet". Takav novinarski propust primjereniji je srednjoskolcima koji su se po prvi put okusali u formi novinskog clanka, nego placenim profesionalcima.

  • sci-fi
   sci-fi   Objavljeno: 26. travnja 2011. u 16:52

   Istina - da su samo malo "progooglali" nasli bi malo bolje informacije - umjesto da su samo procitali naslov. Al' dzaba pricati o tome kad nam novinari slabo poznaju prirodne znanosti.

   Evo sto bi nasli da su se malo potrudili:

   "A possible link between night time light exposure and breast cancer risk has been known for over a decade, since a study was published showing female shift workers were more likely to develop the disease.

   Prof Haim explained that a recent study by himself and fellow colleagues had found a much stronger association than previous research between night-time bedroom light levels and breast cancer rates. Their study, published in the journal Chronobiology International, found breast cancer rates were up to 22 per cent higher in women who slept with a light on, compared to those who slept in total darkness. They thought one of the reasons for this stronger link could be that people had switched to using energy saving lightbulbs."

   [snip]

   "The study did not prove that using eco-friendly light bulbs late at night or overnight resulted in higher breast cancer rates than using filament bulbs, and it remains an unproven theory.

   Jessica Harris, senior health information officer at Cancer Research UK, said: “As this study didn’t investigate low energy ‘eco’ light bulbs and there isn’t any other evidence that they have an effect on breast cancer risk we can’t draw any conclusions about the risk of breast cancer from low energy light bulbs. ”Although it’s far from settled, the evidence that light at night – from any source – could affect breast cancer risk is strengthening and the World Health Organisation classify shift working as a ‘probable’ cause of cancer.”

   Dr Sarah Rawlings, head of policy at Breakthrough Breast Cancer, said the link was “purely speculative”. ”We know there are a number of lifestyle, genetic and environmental risk factors associated with breast cancer, which require more research,” she said."

   http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8288982/Energy-saving-light-bulbs-could-trigger-breast-cancer.html