Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
14. listopada 2019.
Mladi prirodoslovci

Riječanin Marko Drozdek u timu mladih prirodoslovaca, osvajača zlata na turniru u Bjelorusiji

Foto Borna FIlic/Pixsell
Foto Borna FIlic/Pixsell
Autor:
Objavljeno: 24. kolovoz 2019. u 22:20 2019-08-24T22:20:24+02:00

Naši učenici s Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca, koji je održan u glavnom gradu Bjelorusije, kući su donijeli zlato, javlja 24 sata.

Hrvatsku je ove godine na petodnevnom turniru proslavio šesteročlani tim iz cijele Hrvatske: Andrej Todić, Marko Drozdek, Dora Špoler, Magdalena Žokalj, Rea Pešušić i Marita Machata, a uz njih su bili mentori Domagoj Pluščec, Zoe Jelić Matošević i Elena Lukačević.

Marko Drozdek dolazi iz Rijeke, a učenik je OŠ Gornja Vežica. Dijelom su ga za natjecanje pripremale prof. biologije Nevena Matijašić i prof. kemije Mateja Šustić.

Riječ je o eksperimentalnom natjecanju iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola, a reprezentacija hrvatskih prirodoslovaca složena je nakon državnog turnira održanog u siječnju ove godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koji je najboljima bio ulaznica za turnir u Minsku.

Učenici su morali riješiti 17 znanstvenih problema. Morali su istražiti teoriju, osmisliti eksperiment, napraviti eksperimentalnu aparaturu, izmjeriti i usporediti rezultate s teorijom te napraviti znanstveno istraživanje, a u “znanstvenim borbama” u Bjelorusiji “pomeli” su konkurente iz cijeloga svijeta okupljene u 21 tim.

Za prolazak u polufinale ključni su bili rezultati istraživanja koliki je kapacitet i trajanje kratkotrajnog pamćenja kod ljudi, a za finale istraživanje brzine množenja kvasaca na različitim temperaturama.

- To je jedno jako lijepo iskustvo u kojem smo imali priliku saznati puno novih stvari, razvijamo kritičko razmišljanje i kritički pogled na druge znanstvene radove, rekla je za 24 sata učenica Dora Špoler dok je s kolegama iz pobjedničkog hrvatskog tima slagala dojmove s ovogodišnjeg natjecanja.

Ovo je drugo zlato koje je s ukupno pet nastupa na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca donijela hrvatska ekipa. Prvo je stiglo 2015. godine, kad su naši učenici prvi put sudjelovali na natjecanju. Zatim su uslijedili srebro te dvije bronce.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.