Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Krvavi mjesec

Prva ovogodišnja pomrčina Mjeseca biti će spektakularna. Kad će se najbolje vidjeti iz Rijeke?

Photo/Wikipedia
Photo/Wikipedia
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 8:06 2019-01-18T08:06:57+01:00

Sa 20. na 21. siječanj, slijedi nam prva ovogodišnja pomrčina Mjeseca, koja će biti super vidljiva iz mnogih dijelova Europe. 

Mjesečeva uobičajena svjetlucava bijela nijansa će se 21. siječnja pretvoriti u tamnu, krvavo crvenu boju tijekom prve potpune pomrčine Mjeseca. Veći dio Sjeverne Amerike, Južne Amerike i područja zapadne i sjeverne Europe moći će svjedočiti svemirskom događaju kasnije ovog mjeseca.  Ostatak Europe i Afrike vidjeti će kraj pomračenja, javlja britanski Telegraph. 

Mjesečeva pomrčina nastaje kada Mjesec prođe iza Zemlje i dođe u njezinu sjenu. To se događa samo kada su Sunce, Zemlja i Mjesec točno ili vrlo usko poravnati sa Zemljom. Pomrčina Mjeseca može se dogoditi samo u noći punog mjeseca. Tijekom potpune pomrčine Mjeseca, Zemlja potpuno blokira izravnu sunčevu svjetlost da ne dođe do Mjeseca. Jedina svjetlost koja se reflektirala s površine Mjeseca lomljena je Zemljinom atmosferom. Ovo svjetlo se pojavljuje crvenkasto iz istog razloga kao i zalazak sunca ili izlaska sunca - Rayleighovo rasipanje plave svjetlosti. Zbog ove crvenkaste boje, potpuno pomračeni Mjesec se ponekad naziva krvavim Mjesecom.

Internetska stranica Time and Date, donosi preciznu informaciju o tome gdje će se moći vidjeti. U Rijeci, kao i u ostalim hrvatskim gradovima, najbolji pogled na pomrčinu imati ćete u 6 sati i 12 minuta. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.