Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
19. ožujka 2019.
Projekt Met4Pharm

PMF i Pliva uvode invativne metode u proizvodnju lijekova

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2014. u 16:13 2014-11-20T16:13:22+01:00

U sklopu projekta kojem je partner Pliva, PMF će nabaviti suvremeni uređaj za nuklearnu magnetsku rezonancu (NMR spektrometar visoke rezolucije), kakav nema niti jedno učilište u Hrvatskoj, zbog čega naša zemlja značajno zaostaje za zemljama EU, navode u priopćenju iz PMF-a

ZAGREB - Predstavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Plive predstavili su u četvrtak projekt Met4Pharm - projekt uvođenja inovativnih metoda u procesu proizvodnje lijekova, vrijedan oko 7,4 milijuna kuna.

Razvoj nove metodologije za kontrolu procesa priprave lijekova – Met4Pharm pokrenut je prije mjesec dana, sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u iznosu nešto većem od 6 milijuna kuna, te iz državnog proračuna, a trajat će 16 mjeseci.

U sklopu projekta kojem je partner Pliva, PMF će nabaviti suvremeni uređaj za nuklearnu magnetsku rezonancu (NMR spektrometar visoke rezolucije), kakav nema niti jedno učilište u Hrvatskoj, zbog čega naša zemlja značajno zaostaje za zemljama EU, navode u priopćenju iz PMF-a.

Voditelj projekta, pročelnik Kemijskog odsjeka PMF-a Predrag Novak pojasnio je da Met4Pharm rješava ključni problem nedovoljne razvijenosti tehničkih kapaciteta PMF-a, doprinosi boljoj suradnji s poslovnim sektorom, povećanju konkurentnosti fakulteta i studenata, te skraćuje trajanje analize i potrošnju opasnih kemikalija pri proizvodnji lijekova.

"Danas je nezamisliv rad u kemiji bez te tehnologije i uređaja koji ćemo nabaviti. Nadamo se da ćemo ostvariti ciljeve projekta, a posebno onaj o osnivanju regionalnog centra za NMR koji će umrežiti institucije iz Zagreba, Ljubljane i Graza, te pojačati njihovu konkurentnost i kapacitete za istraživanje i gospodarstvo regije", rekao je Novak.

Koordinator projekta u Plivi Ernest Meštrović istaknuo je to kao odličan primjer suradnje znanstvenog i korporativnog sektora i postizanja sinergijskog učinka povezivanjem temeljnih i praktičnih znanja.

"Napokon ćemo dobiti tehnologiju koju dosad nismo imali, što će omogućiti da razvojni projekti budu kraći, jeftiniji i konkurentniji te da što više proizvoda dođe u Hrvatsku. Posebna je vrijednost Met4Pharma što će mladi znanstvenici raditi na vrhunskim projektima s konkretnom primjenom i ciljem da konačni rezultat bude proizvod", rekao je Meštrović.

Osim jačanja suradnje i transfera znanja između PMF-a i Plive, Met4Pharm će rezultirati uvođenjem NMR tehnologije u visokoškolsko obrazovanje i istraživanja koja se provode u sklopu Sveučilišta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka