Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
24. veljače 2020.
Poncije Pilat

video Otkrivena dvije tisuće godina stara ulica u Jerulazemu: Sagradio ju je biblijski "zlikovac"

FOTO/YouTube Screenshot
FOTO/YouTube Screenshot
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2019. u 7:13 2019-10-24T07:13:45+02:00

Rezultati su objavljeni nakon šest godina intenzivnih arheoloških iskapanja.

Dvije tisuće godina stara jeruzalemska ulica prvi je put otkrivena 1894. godine. Tada su je iskopali britanski arheolozi, a prihvaćeno je mišljenje da su njome hodali hodočasnici prema Brdu hrama.

Stručnjaci su nedavno ispod pločnika otkrili više od stotinu kovanica temeljem kojih je otkriveno da je isti sagrađen 31. godine nakon Krista. Stoga se nametnuo zaključak da je izgradnju ulice naložio biblijski "zlikovac" Poncije Pilat. Pilat je bio rimski namjesnik cara Tiberija u Judeji, a najpoznatiji je po naređenju raspeća Isusa, prenosi britanski Independent

Rezultati su objavljeni nakon šest godina intenzivnih arheoloških iskapanja tijekom kojih su izraelski istraživači iskopali ukupno 220 metara ulice. Pronađene kovanice su proizvedene između 17. i 31. godine nakon Krista, što se povezalo s vremenom Pilatove vladavine Judejom. 

Ukupna dužina ulice iznosila je šesto, a bila je široka osam metara. Za njezinu je izgradnju korišteno oko deset tisuća tona kamena vapnenca. Arheolozi su uvjereni da je ulica imala ogromnu važnost, tim više jer je povezivala Brdo Hrama i Siloamski bazen. Brdo hrama je sveto tisućama godina jer predstavlja mjesto gdje je Isus navodno izliječio jednog muškarca od sljepoće, nakon što mu je rekao da se okupa u Siloamskom bazenu, prenosi Independent.

"Da je to ulica koja povezuje samo točke A i B, ne bi bilo potrebe za toliko kvalitetnom gradnjom", kazao je jedan od arheologa. 

Kamenje za popločavanje ceste je pronađeno skriveno pod slojevima ruševina. Za iste se vjeruje da potječu iz vremena kada su Rimljani zauzeli i uništili grad (70.g.). Ruševine sadrže oružje, uključujući vrhove strjelica i praćki, ostatke spaljenog drveća i urušenog kamenja koje je pripadalo okolnim građevinama. 

Istraživači kažu da je Pilat možda izgradio cestu da bi smanjio tenzije s židovskom populacijom. "Ne možemo to znati sa sigurnošću, iako svi ti razlozi imaju uporište u povijesnim dokumentima", kaže dr. Ariel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma