Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
19. studenoga 2019.
Dodijeljeno 29 državnih nagrada za znanost

Nagrade za znanost Riječanima Elsu Kuljaniću i Marini Babić Čač

Prof. Elso Kuljanić / Snimio Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Prof. Elso Kuljanić / Snimio Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2012. u 17:43 2012-07-13T17:43:48+02:00

Godišnja nagrada dodijeljena je znanstvenoj novakinji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Marini Babić Čač u području biomedicinskih znanosti. Nagradu za životno djelo u području tehničkih znanosti dobio je umirovljeni redoviti profesor Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Elso Kuljanić

ZAGREB Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, na danas održanoj sjednici pod predsjedanjem zamjenika predsjednika Odbora Valtera Boljunčića, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2011., kojom je ukupno dodijeljeno 29 znanstvenih nagrada, za što je u državnom proračunu izdvojeno 1.130.000 kuna.

»Na temelju prijedloga prihvaćanja Odluke stručnih povjerenstava o predloženim kandidatima za državnu nagradu za znanost, Odbor je donio Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2011. iz područja prirodnih, biomedicinskih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti«, ističe se u priopćenju.

Nagrade se u sklopu pojedinačnih područja znanosti dodjeljuju po kategorijama: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te godišnja nagrada znanstvenim novacima. 

Nagradom za životno djelo u području prirodnih znanosti nagrađen je umirovljeni redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vitomir Šunjić, u području biomedicinskih znanosti redoviti profesor u trajnom zvanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Filip Čulo, a u području tehničkih znanosti umirovljeni redoviti profesor Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Elso Kuljanić.

U području biotehničkih znanosti nagrade su dodijeljene umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Bogdanu Cvjetkoviću, u području društvenih znanosti umirovljenom redovitom članu HAZU-a Davorinu Rudolfu, te u području humanističkih znanosti umirovljenoj znanstvenoj savjetnici Staroslavenskog instituta u Zagrebu Anici Nazor.

Godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su u području prirodnih znanosti znanstveni suradnik Instituta »Ruđer Bošković« u Zagrebu Tomislav Domazet-Lošo i redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Šikić, a u području biomedicinskih znanosti redoviti profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Miloš Judaš, izvanredna profesorica Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu Ivona Mladineo i redovita profesorica u trajnom zvanju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zrinka Tarle.

U području tehničkih znanosti nagrađeni su viši znanstveni suradnik Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Kušić i redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Ivan Petrović; u području biotehničkih znanosti redovita profesorica u trajnom zvanju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Kata Galić i redoviti profesor u trajnom zvanju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Daslav Hranueli, a u području društvenih znanosti izvanredni profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Goran Marković, te znanstveni suradnici, docent Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Josip Mikulić i redoviti profesor u trajnom zvanju Ekonomskog fakulteta Svečilišta u Zagrebu Darko Prebežac.

U području humanističkih znanosti nagrade su pripale docentu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoju Gračaninu, redovitoj profesorici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mileni Žic-Fuchs, te izvanrednom profesoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Predragu Markoviću.

Odlukom Odbora Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti u području prirodnih znanosti nagrađena je docentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu Željka Fuchs, u području biomedicinskih znanosti subspecijalist iz socijalne psihijatrije, docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Veljko Đorđević, te u području tehničkih znanosti docent Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zlatko Karač.

U području biotehničkih znanosti nagrađeni su izvanredna profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Verica Dragović-Uzelac te, u području humanističkih znanosti, redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Agičić.

Dodijeljena je i Godišnja nagrada znanstvenim novacima kojom su nagrađeni znanstvena novakinja Imunološkog zavoda d.d. u Zagrebu Marija Brgles u području prirodnih znanosti, znanstvena novakinja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Marina Babić Čač u području biomedicinskih znanosti, te znanstveni novak Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu Dino Lovrić u području tehničkih znanosti.

U području biotehničkih znanosti nagrađena je znanstvena novakinja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Stela Jokić.

Svečana dodjela državnih nagrada za znanost održat će se u Hrvatskom saboru prigodom obilježavanja Dana neovisnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija