Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 15° 16° 13
21. lipnja 2018.
Biološka (ne)raznolikost

Livadnim leptirima prijeti izumiranje

Veliki livadni plavac
Veliki livadni plavac
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2013. u 11:41 2013-07-25T11:41:00+02:00

Populacija 17 vrsta leptira na području Europe gotovo je prepolovljena u razdoblju od 1990. do 2011. godine, a pritom je najmanje 10 vrsta leptira ugroženo zbog intenzivne poljoprivrede

ZAGREB Tijekom proteklih 20 godina broj livadnih leptira u Europi dramatično je pao, a mnogim od europskih vrsta prijeti izumiranje, pokazuje to posljednje izvješće Europske agencije za okoliš (EEA). Populacija 17 vrsta leptira rasprostranjenih na području Europe gotovo je prepolovljena u razdoblju od 1990. do 2011. godine. Pritom je najmanje 10 vrsta leptira ugroženo zbog intenzivne poljoprivrede te izostanka brige o ekosustavima travnjaka. EEA upozorava kako bi se i pad populacije leptira mogao dramatično odraziti na biološku raznolikost. Livade su staništa leptira i oni mogu biti ključni element u održavanju zdravog ekosustava. 

  Među zemljama u kojima je za potrebe istraživanja promatrana populacija leptira, nema Hrvatske. No, oni su ugroženi i kod nas. Prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode u Hrvatskoj je 38 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta leptira. Pritom ih se 11 smatra kritično ugroženima, ugroženima, odnosno osjetljivim vrstama. 

  – Dramatično smanjenje populacije livadnih leptira trebalo bi zazvoniti na uzbunu – europska livanda staništa se smanjuju. Ne uspijemo li sačuvati ta staništa mnoge od vrsta zauvjek ćemo izgubiti – poručio je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA prema informaciji objavljenoj na stranici te Agencije. Dodao je kako se potreba važnosti leptira i drugih insekata treba prepoznati jer je oprašivanje koje oni obavljaju bitno i za prirodni ekostustav i za poljoprivredu. 

  Europski indikator kojim se prati populacija leptira pokriva članice EU-a, ali Hrvatska u to još nije uključena, Švicarsku, zapadni dio Ukrajine i područje Brijanske gubernije u zapadnoj Rusiji. U bliskoj budućnosti vjerojatno će u indikator biti uključena i Norveška. No, kako se ističe još uvijek nije pokriven veliki dio Rusije, kao ni balkanske zemlje i dio Mediterana. Među vrstama leptira kojima populacija opada je, primjerice Močvarna riđa (Euphydryas aurinia) koja je u Hrvatskoj strogo zaštićena zavičajna svojta. Što se zbiva s Rottemburgovim debeloglavcem (Thymelicus acteon) koji je kod nas zaštićen kao zavičajna sorta, nije posve pouzdano. U Hrvatskoj je među kritično ugroženim vrstama veliki livadni plavac (Phengaris teleius). Njega među vrstama leptira čija populacija u Europi pada nema, no zato je tamo njegov »brat« – zagasiti livadni plavac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka