Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 26° 1
Sutra: 26° 26° 1
24. kolovoza 2019.
Uloga kortizola

Depresija kod tinejdžera mogla bi se dijagnosticirati pomoću pramena kose

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 13:56 2019-07-25T13:56:27+02:00

"Ova studija ojačava ulogu roditelja u životu njihovih adolescenata. Kazuje da njihova podrška i uključenost čine razliku"

Moguće je da bi pramen kose u budućnosti mogao pomoći u dijagnosticiranju depresije i pokušajima praćenja učinaka liječenja. Barem tako smatra autorica nove studije koja ispituje razinu kortizola u kosi tinejdžera.

Istraživači su tražili potencijalnu poveznicu između koncentracije hormona stresa kortizola u kosi i  simptoma depresije kod adolescenata i pronašli iznenađujuću vezu. Ne samo da visoke razine kortizola odgovaraju većoj vjerojatnosti depresije, nego je postojala i povezanost između niskih razina kortizola i borbe s mentalnim zdravljem. Zaključno, i visoka i niska razina kortizola pokazale su se lošim čimbenicima mentalnog zdravlja.

Iako su mnogi istraživači koristili mjere kortizola u studijama mentalnog zdravlja u posljednjem desetljeću, malo ih je pogledalo na hormon stresa kao prediktor depresije, rekla je Jodi Ford, glavna autorica studije i izvanredna profesorica sestrinstva na Državnom sveučilištu Ohio. Rad je objavljen online ovog mjeseca u časopisu Psychoneuroendocrinology.

"Ova studija otvara vrata mnogim budućim istraživanjima i pokazuje da odnos između razine kortizola i depresije nije nužno linearan", kazala je Ford.

Još jedan važan nalaz studije jest taj da adolescenti koji su osjećali da imaju veću podršku roditelja imali su mnogo niže razine depresivnih simptoma, piše EurekAlert.

"Ova studija ojačava ulogu roditelja u životu njihovih adolescenata. Kazuje da njihova podrška i uključenost čine razliku", objašnjava Ford, koja također upravlja znanstvenim laboratorijem za stres na College of Nursing u državi Ohio.

Gotovo jedan od osam adolescenata doživio je veliku depresivnu epizodu, prema podacima iz 2016. godine, a udio mladih koji se suočavaju s depresijom stalno se povećavao u posljednjem desetljeću. Samoubojstvo je drugi vodeći uzrok smrti među adolescentima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka