Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Novo otkriće

Astronomi tvrde da su otkrili Tatooine: 'Planet Lukea Skywalkera' zaista postoji?

Astronomi tvrde da su otkrili Tatooine:  'Planet Lukea Skywalkera' zaista postoji?
Astronomi tvrde da su otkrili Tatooine: 'Planet Lukea Skywalkera' zaista postoji?
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2017. u 8:55 2017-03-01T08:55:01+01:00

Rodni planet Lukea Skywalkera, Tatooine, sa svoja dva sunca, dvije zore i dva sumraka, mogao bi stvarno postojati, sugeriraju astronomi.

Oni su, naime, pronašli prve dokaze kruženja planetarnih stjenovitih krhotina oko dva sunca, što sugerira stvarno postojanje planeta nalik onome u Ratovima zvijezda.

Otkriće je vrlo važno jer krhotine izgledaju stjenovite, a dosad su svi planeti otkriveni izvan našeg Sunčeva sustava, poznati pod nazivom egzoplaneti, bili plinoviti divovi nalik Jupiteru, kažu znanstvenici s londonskog sveučilišta.

»Nastanak stjenovitog planeta oko dva sunca smatrao se gotovo nemogućom misijom jer postojanje dviju gravitacija iznimno otežava da se stijene i prašina čvrsto spoje i razviju u pravi planet«, rekao je znanstvenik Jay Farihi. »Ali mi sada vidimo jasan znak formiranja stjenovitog planeta«, naglasio je.

Stjenovite krhotine oko dva sunca otkrivene su u sustavu SDSS 1557 udaljenom oko tisuću svjetlosnih godina od Zemlje. Rad je objavljen u časopisu Nature Astronomy.

Pokazalo se da planetarni materijal identificiran u sustavu SDSS 1557 sadrži velike količine metala, uključujući silikon i magnezij.

Astronomi su do otkrića došli pomoću dva velika teleskopa u Čileu.

U serijalu Ratova zvijezda, Tatooine je pustinjski planet koji kruži oko dva sunca, a scena kako ih Luke Skywalker gleda na obzoru jedna je od napoznatijih u povijesti filmova znanstvene fantastike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.